Kínai újságírót juttatott börtönbe a Yahoo

Kínai újságírót juttatott börtönbe a Yahoo

2005. szeptember 9. 00:09, Péntek
Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet azt állítja, a Yahoo hongkongi irodája segítette a kínai kormányt, hogy az megtalálja egy titkos információkat tartalmazó e-mail feladóját.

A médiafigyelő szervezet szerint az amerikai portál helyi érdekeltsége a további üzleti támogatás fejében alkalmi spiclinek állt. A 37 éves Shi Tao, a Naprakész Üzleti Híreknek dolgozott Hunan tartományban, míg le nem tartozatták. Taot 10 év börtönre ítélte a bíróság. A vádiratban az szerepelt, hogy egy külföldi weboldalnak küldte el a Kommunista Párt egyik belső üzenetét - olvasható a szervezet weboldalán. A szervezet szerint az üzenet figyelmeztette az újságírókat a disszidensek visszatérése miatt kialakult társadalmi nyugtalanságra, a Tiananmen téri mészárlás tavalyi júniusi 15 éves évfordulóján - írja a Search Engine Journal.

"Tudomásunk van arról, hogy a Yahoo lelkesen működött együtt a kínai hatalom cenzúrájában, és egyértelműen a kínai rendszer besúgói" - szerepel a szervezet közleményében. A Yahoo szóvivője elmondta, cége minden ország törvényeivel együtt kívánunk működni a jövőben is. "Mint minden világcégnek, így a Yahoonak is biztosítania kell, hogy helyi oldalai az adott ország törvényei, rendeletei illetve szokásai szerint működnek" - nyilatkozta Mary Osako, a cég szóvivője a BBC Newsnak.

A nyugati cégeket folyamatosan az a vád éri, hogy behódolnak a távol-keleti nagyhatalom szigorú internetes szabályozásának. A Microsoftot még júniusban vádoltak meg azzal, hogy blog írókat cenzúrázott. A vállalatok azzal védekeznek, hogy követniük kell a helyi törvényeket, kihangsúlyozva, hogy mióta Kína legnagyobb internetes piacnak számít, az országot nem hagyhatják figyelmen kívül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások