Emmy-díjak - A Lost, a Monk és a Huff is díjazott

Emmy-díjak - A Lost, a Monk és a Huff is díjazott

2005. szeptember 19. 12:45, Hétfő
Ma hajnalra virradóan kiosztásra kerültek Amerikában a televíziós Oscar-nak számító Emmy-díjak. A legjobb dráma a Lost, a legjobb vígjáték a Szeretünk, Raymond lett.

A rengeteg kategóriából álló, és ezért két részre szétbontott televíziós Emmy-díjak jelölései alapján előzetesen arra lehetett tippelni, hogy a díjakért leginkább a 15-15 jelöléssel rendelkező Született feleségek (Desperate Housewives), valamint Will és Grace fog hajtani, nyomukban a Szeretünk, Raymond lihegett 13 jelöléssel, majd pedig 12 jelöléssel következett a Lost - Eltűntek. 10 jelölést érdemelt ki az itthon ugyancsak vetített 24 és a Deadwood, valamint az Arrested Development, melynek hazai forgalmazásáról azonban semmi hír. Persze ezekben a jelölésekben nem csak a fő kategóriák vannak, hanem az összes mellék is, mint például a legjobb főcímzene (nyertes: Született feleségek), vagy a legjobb fodrász (nyertes: Deadwood) - a fő kategóriákat vizsgálva nem sok mindent lehetett biztosra kijelenteni.


A Szeretünk, Raymond stábja kapta a legjobb vígjátékért járó díjat

Illik a legnagyobb győztesekkel kezdeni. A legjobb vígjáték kategóriában a nálunk is vetített, illetve DVD-n is megjelent Szeretünk, Raymond (Everybody loves Raymond) lett a győztes, mely 2005. májusában, a 8. sikeres évadja után (az év legnézettebb sitcom-ja lett) lekerült a műsorról - akárcsak a Jóbarátok -, inkább a színészek másirányú tervei, sem mint a nézők elpártolása miatt (akik futottak még: Született feleségek, Will és Grace, Scrubs, Arrested Development). A legjobb dráma kategória győztese az itthon is (sorozatoktól) szokatlan, csúcsnézettséggel vetített Lost - Eltűntek lett - a sorozat olyan neves vetélytársakkal birkózott meg, mint a 24, a Deadwood, a Sírhant művek vagy az Elnök emberei.

A főszereplők díjazottjai közül bár a címben más, de lényegében ugyanabban a sorozatban nyújtott teljesítményéért járó szobrot James Spader (Boston Legal) kapta meg drámai kategóriában, míg a hölgyeknél Patricia Arquette (Medium) lett a díjazott. A vígjáték kategóriában Tony Shalhoub kapta a legjobb színésznek járó Emmy-t, aki a TV2-n jelenleg is futó Monk c. nyomozós sorozat főszereplője, míg a hölgyeknél a nálunk a nemsokára a TV2-n induló Született feleségek háromgyerekes anyukája, Felicity Huffman kapta a díjat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hasonlóan neves a mellékszereplők díjazottjainak társasága. A nőknél dráma kategóriában a nálunk az HBO-n játszott Huff mamakaraktere, Blythe Danner lett a befutó, míg a vígjátékoknál szeretett Raymond-unk anyukája Doris Roberts söpörte be az Emmy-t - neki az utóbbi öt évben ez a negyedik díja. Utóbbihoz hasonlóan a Raymond-os Brad Garrett-nek is bérlete van a vígjáték mellékszereplői díj kategóriájára, hiszen az utóbbi négy évben háromszor övé lett a díj - természetesen az idén is.

Ugyancsak duplázott kedvelt TJ. Hooker-ünk, vagyis William Shatner (Boston Legal), aki 2004 után 2005-ben is hazavihette az Emmy-t ugyanazért a szerepért. A legjobb vendégszereplők díjazottja a nálunk is nemsokára adásba kerülő legújabb Vészhelyzet szériából Ray Liotta lett, valamint a Law and Order: Special Victims Unit című sorozatból Amanda 'Honey Bunny' Plummer.


A 15 jelölést kapott Született feleségek (Desperate Housewives) nemsokára indul a TV2-n

Az egyéb díjak között meg lehet említeni "egyéb rendezés" kategóriáját, a 2004-es nyári olimpia megnyitó ünnepségének közvetítését, mely a ’Da Ali G Show"-t, az Oscar-átadást és David Letterman talkshow-ját is elhomályosította. A reality kategóriában a nálunk az AXN-en Versenyfutás a világ körül címen adott The Amazing Race kapta az elismerést, a tévéfilmek között pedig a 16-16 jelölésen osztozó Warm Springs és a The Life and Death of Peter Sellers osztozott a díjakon.

A díjakból megállapítható, hogy bár voltak meglepetések, de a szakma és a közönség ízlése (ld. nézettség) nagyjából megegyezik, és az is, hogy a díjazott és jelölt sorozatok túlnyomó része szerencsére itthon is figyelemmel kísérhető magyar szinkronnal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások