Megszűnik a WinMX és az eDonkey?

Megszűnik a WinMX és az eDonkey?

2005. szeptember 22. 14:41, Csütörtök
Rövid idő alatt jelentős hatást váltott ki a RIAA levele, amelyben a jogsértések megakadályozására szólították fel a hálózatok üzemeltetőit: a WinMX oldala nem elérhető, az eDonkey pedig bezárta irodáját.

A legújabb fejleményekről a Reuters hírügynökség számolt be. Eszerint a zeneletöltésre használt WinMX oldala több mint egy napja nem elérhető, míg a szintén népszerű, a televíziós műsorok és sorozatok kedvelői által is használt eDonkey pedig bezárta New York-i irodáját. Normál esetben ez a hír pusztán véletlen egybeesésnek tűnhetne, ám a az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) épp az elmúlt napokban küldött nyílt levelet a fájcserélő hálózatok működtetőinek. Ebben a további szerzői jogsértések megakadályozására szólította fel az üzemeltetőket, ellenkező esetben számolhatnak a következményekkel.

Amint arról beszámoltunk, a RIAA levelét hét hálózat, köztük a BearShare, a LimeWire és a WinMX vezetőinek címezték, amelyek főleg népszerűségükkel hívták fel magukra a figyelmet. Azzal azonban valószínűleg senki nem számolt, hogy a levél ilyen gyors és drasztikus hatást válthat ki, bár, ismerve a szervezet eddigi tevékenységét, azt tudhattuk, hogy nem szoktak a levegőbe beszélni. Már maga a felszólítás is furcsa volt, hiszen a RIAA vezetői is pontosan tudják, hogy a hálózatok decentralizált jellege miatt meglehetősen bonyolult lenne "megakadályozni a jogsértéseket", sőt a legtöbb esetben ez teljesen reménytelen próbálkozásnak bizonyulna. Azt kell tehát feltételeznünk, hogy a levélben gyakorlatilag tevékenységük beszüntetésére szólították fel az érintett cégeket.

"Világosan megfigyelhető pozíciókeresés indult be ezen vállalatok körében a RIAA levelét követően. Néhányan bizonyára kiesnek majd, ami nem meglepő, hiszen a Grokster-döntés óta meglehetősen nehéz dolguk van ezeknek a vállalatoknak" - jelentette ki a Digital Hollywood konferencián Marc Morgenstern, a Loudeye alelnöke. A Frontcode Technologies, a WinMX fejlesztőinek szóvivőjét azonban nem tudta elérni a hírügynökség. Ugyanígy nem válaszoltak a megkeresésre a Free Peers Inc. (a BearShare támogatói) részéről.

A Grokster eközben könnyen lehet, hogy a Mashboxx tulajdonába kerül, amely nemrég licencmegállapodást kötött a Sony BMG-vel és hasonló tárgyalásokat folytat több más nagy zenei kiadóval is. "Minden olyan fájlcserélő rendszerrel hajlandóak vagyunk együttműködni, amely a jövőben legálissá szeretne válni" - nyilatkozta a Grokster-üzlet kapcsán Wayne Rosso, a Grokster egykori elnöke. Úgy tűnik tehát, hogy ők megtaláltáka módját, hogyan működhetnek tovább - kérdés, hogy ez mindenki számára járható út-e, és milyen fogadtatásra talál majd a felhasználók körében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások