Jóváhagyták a dupla rétegű HD DVD-R lemezeket

Jóváhagyták a dupla rétegű HD DVD-R lemezeket

2005. szeptember 22. 14:38, Csütörtök
A DVD Forum jóváhagyta a Toshiba terveit a dupla rétegű, 30 GB tárolóhelyet nyújtó HD DVD-R lemezekkel kapcsolatban, ám a formátumot hivatalosan valószínűleg csak a következő évben fogadják el.

A japán gyártó közleményben számolt be a dupla rétegű optikai adattárolók elkészültéről, amelyek az egyrétegű, 15 GB-os írható lemezeket hivatottak felváltani. Némileg meglepő ez a sietség, hiszen még az előd sem jelent meg a piacon - a cég nyilvánvalóan a kapacitás terén mutatkozó hátrányát szeretné behozni a Blu-ray szabvánnyal szemben. A DVD Forum szeptember 14-i találkozóján döntöttek a formátum jóváhagyásáról, pontosabban annak 1.9-es verziójáról. A Toshiba a végleges, 2.0-ás változat elfogadását szeretné elérni, erre azonban tavaszig várniuk kell.

A testület még februárban döntött hasonlóan az eredeti, 15 GB-os egyrétegű HD DVD-R lemezekről, 1.0-ás verziónak fogadva el azt. A Toshiba ezután gyors ütemben folytatta munkáját, hogy minél előbb elkészüljön a kétrétegű változattal, enyhítve a kapacitás szűkösségét. A vállalat szerint a kompatibilitási tesztek már a következő hónapban megkezdődnek, és a sikeres eredményt követően a szabványt még az év vége előtt véglegesítik. Erre többek között a gyártó által ígért DVD-kompatibilitás miatt van szükség, amely lehetővé teszi a partnercégeknek, hogy minimális változtatásokkal megkezdhessék az újgenerációs lemezek sorozatgyártását.


A Toshiba még júniusban jelentette be az egyrétegű, egyszer írható lemzek gyártásának megkezdését. Közleményük szerint japán két vezető optikai lemez gyártója, a Hitachi Maxell és a Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim külön-külön tesztelésnek vetették alá az új technológiát, és pozitívan értékelték azt, ezzel zöld utat adtak a sorozatgyártás beindításának. Meglehetősen korainak tűnik tehát a dupla rétegű változat körüli hírverés, pláne, hogy a 15 GB-os lemezeket is csak a következő évben szeretnék forgalomba hozni. Előre megjósolható, hogy az első generációnak nem lesz túl sok ideje a piac meghódítására, kérdés persze, hogyan variálják majd az árakat.

Eközben a lejátszók gyártói sem tétlenkednek. A Samsung magyarországi képviselete a múlt héten bemutatta a cég legújabb termékeit, többek között egy külső és egy belső DVD-írót. 2006 januárjától számítanak az asztali számítógépekbe való Blu-Ray olvasók, majd áprilisban a DVD/CD-író és Blu-Ray-lemezeket olvasó kombó drive-ok megjelenésére, ám a vállalat a Samsung-Toshiba ODD szintű fúzió miatt mindkét vonalon érdekelt. Azt egyelőre még nem tudni, hogy milyen áron debütálnak majd itthon az új lejátszók és írók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások