A Rita már erősebb, mint a Katrina

A Rita már erősebb, mint a Katrina

2005. szeptember 22. 12:33, Csütörtök
Szerdán ötös erősségű viharrá lépett elő a Rita hurrikán, ami jelenleg óránként mintegy 260 kilométeres sebességgel tomboló szeleivel a még Katrina csapását nyögő Mexikói-öbölnél jár.

Az idei év kilencedik hurrikánja várhatóan Texas állam partjainál éri el péntek este vagy szombat hajnalban a szárazföldet, ahol megkezdték az evakuálást. A Houstontól 65 kilométerre, egy szigeten fekvő Galvestonban a hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre, kötelezik a lakosokat otthonaik elhagyására.

A város 1900. szeptember 8-án az Egyesült Államok történetének legnagyobb áldozatokat követelő természeti katasztrófáját szenvedte el. Egy négyes erősségű névtelen hurrikán a becslések szerint 8000 embert pusztított el azon a napon. A Nemzeti Óceáni és Légköri Minisztérium feljegyzései szerint 1900. szeptember 7-én, a reggeli órákban tűzték ki a viharjelző zászlókat, a figyelmeztetés ellenére azonban a lakosság több mint fele nem vonult biztonságos távolságba a közelgő vihar elől. Másnap reggel a sziget alacsonyabb területeit már víz borította, a lakosok többsége azonban tapasztalt már ilyet, sőt sokan mint látványosságot kezelték a hatalmas hullámokat, még közelebb merészkedve a tengerparthoz, hogy jobban láthassák a magasba tornyosuló víztömeget.

Klikk ide! Klikk ide!
A NASA Ritáról készített felvételei szeptember 17-én és 20-án - klikk a nagyobb változathoz

A korábbi viharokkal ellentétben ez a hurrikán szinte teljesen telibe találta Galvestont, a vihar szeme földcsuszamlást idézett elő a sziget északnyugati részén, a városon pedig a legerősebb szelek és a legnagyobb hullámok söpörtek végig. A katasztrófa kemény lecke volt, a hatóságok azóta is különös figyelemmel kezelik a várost. A károk 1900-ban elérték a 20 millió dollárt, ami mai árfolyamon több mint 700 milliónak felel meg. A tragédia több áldozatot követelt, mint bármely más természeti katasztrófa, többet, mint a johnstowni árvíz, a San Franciscó-i földrengés, az 1938-as New England-i hurrikán és a chicagói tűzvész együttesen.

Texast legutóbb 1983-ban érte el nagyobb hurrikán, név szerint az Alicia tombolta ki magát az állam délkeleti részén. A mostani trópusi vihar a Rita nevet azután kapta, miután szelei elérték a 62 km/órás sebességet - ez a 2005-ös hurrikánszezon tizenhetedik nevesített vihara. Habár még további viharok is lehetnek idén, 1851, a regisztráció kezdete óta ez az ötödik legaktívabb időszak. A Nemzeti Hurrikán Központ jelentése szerint 1933-ban 21, 1995-ben és 1887-ben 19, 1969-ben pedig 18 trópusi vihar fejlődőtt hurrikánná. Rita az összes szezont tekintve a legkorábban bekövetkező r kezdőbetűjű szélvihar.


New Orleans polgármestere felfüggesztette a lakosság visszatelepülését, ugyanis ha a Rita továbbra is a várt útján haladna, és nem fordulna hirtelen északi irányba New Orleans felé, keleti széle akkor is érintené Louisianát, ahol a legkevésbé sem hiányzik az újabb vízmennyiség.

Animáció a Rita valószínűsíthető útvonaláról a következő 5 napban

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások