Kész a 100 dolláros laptop

Kész a 100 dolláros laptop

2005. szeptember 29. 15:58, Csütörtök
A Massachussetts Institute of Technology jelezte, hogy a végéhez közeledik a százdolláros laptop összeállítását célzó projekt, és körvonalazódik az olcsó hordozható számítógép hardvere.

Már az év elején beszámoltunk az MIT kezdeményezéséről, amely az AMD-vel összefogva a fejlődő országok helyzetén szeretne javítani az új fejlesztéssel. A programot Nicolas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója jelentette be a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol 12-18 hónapon belüli munkáról beszélt. A jelek szerint azonban ennél jóval hamarabb elkészülnek az olcsó laptoppal, ami már csak azért is kedvező, mert Negroponte szerint világszerte óriási érdeklődés mutatkozik a program iránt. Ő maga akár 800 millió példány értékesítését sem tartja lehetetlennek.

A techreview.com által készített összeállításból végre kiderül, hogy pontosan milyen hardverre épül a százdolláros termék. Negroponte ugyanis az Emerging Technology Conference nevű rendezvényen bemutatta a prototípust, amely színes kijelzőt, Wi-Fi csatlakozót, 500 MHz-es órajelű processzort, valamint 1 GB flash memóriát foglal magában. Külön érdekesség a készülékhez mellékelt kurbli, amely állításuk szerint kézi erővel elegendő áramot generál a laptop működtetéséhez. Ily módon valóban mobil számítógépet sikerült kifejleszteni, amely nem feltétlenül igényel hálózati feszültséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bemutatón elhangzott, hogy Brazília, Thaiföld és Egyiptom már jelezte érdeklődését a laptop iránt, és már megjelenése pillanatában 0,5-1 millió példányt vásárolnának a "forradalmi" termékből. Reményeik szerint a termék igen hasznos lesz a távoli, elmaradott területeken, illetve az iskolások számára, akik bárhová magukkal hordhatnánk azt. Természetesen nem kell modern játékokat futtatni rajta, de ábrákra, bemutatókra és illusztrációkra tökéletesen megfelel.

Nem mindenki ért azonban egyet az olcsó laptop ötletével, illetve annak felhasználási területeit illetően. Sokak szerint a fejlődő országokban tanárképzésre és az osztályok létszámának csökkentésére kellene fordítani a rendelkezésre álló pénzeket, mivel ez jobban segítené a felzárkóztatás ügyét. A támogatók viszont úgy vélik, hogy a nyitottság, az információ szabad áramlása a legfontosabb, amely nemcsak egyszerűbbé, de biztonságosabbá is teszi életünket. Érdekes, hogy Negroponte, aki maga élete főműveként értékelte a fejlesztést, úgy vélte, hogy a százdolláros ár még mindig magas, és újabb erőfeszítésekre van szükség ennek további mérséklésére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások