Nemet mondott a biogáz erőműre Tatabánya

Nemet mondott a biogáz erőműre Tatabánya

2005. október 1. 11:52, Szombat
Tatabánya képviselőtestülete elutasította, hogy biogáz erőmű építése érdekében módosítsák a településszerkezeti tervet. Ezzel nem kívánatosnak minősítette a hárommilliárdos beruházást - mondta az MTI-nek pénteken Laki Ferenc, a városháza környezetvédelmi referense.

Ellenszavazat nélkül határoztak úgy a képviselők a csütörtöki, éjszakába nyúló ülésen, hogy nem járulnak hozzá a Biogas-Energy Kft. erőművének felépítéséhez - mondta Laki Ferenc. A vállalkozás Tatabányán építette volna fel első biogáz előállító és hasznosító üzemét és Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezte. A társaság ügyvezetője, Földvári Péter az MTI-nek korábban elmondta, a 3 milliárd forintot meghaladó beruházás környezeti hatástanulmányát már elkészítették. A társaság arra számított, hogy az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapják és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel.

A beruházás naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladék feldolgozásával évi 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergiát termelt volna, 52 új munkahely létrehozása mellett. A hő egyharmadát maga a biogáz üzem használta volna fel, a 10.000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát pedig "zöld áramként" támogatott áron vették volna át.

A város képviselőtestülete a terv ismertté válása óta kibontakozott lakossági ellenállásra hivatkozott, valamint rámutattak hogy az évi 150.000 tonna szerves alapanyag szállítási útvonalai érintik a lakott területeket és bűzhatást okoznak. "Tatabánya végre kikerült a piszkos tizenkettőként számon tartott, szennyezett városok közül, nem kellene ebbe a körbe visszakerülni" - hangzott el a vitában.

A Biopetrol Kft. Magyarország egyik vezető környezetvédelemi vállalkozása. Dolgozóinak száma 145 fő, éves nettó forgalma meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A társaság székhelye Szegeden van, régióközpontjai Budapesten és Győrben találhatók. Tatabányán 1997-ben létesített veszélyes-hulladék gyűjtő és ártalmatlanító telephelyet, amely évente 62.000 tonna veszélyes hulladékot és 37.000 tonna nem veszélyes hulladékot ártalmatlanít és hasznosít újra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások