Netscape böngészővel szállítja konfigurációit a HP

Netscape böngészővel szállítja konfigurációit a HP

2005. október 4. 22:05, Kedd
Érdekes lépésre szánta el magát a gyártó: a következő évtől akár az egykor oly népszerű böngészővel is szállítja saját PC-it, annak ellenére, hogy annak népszerűsége már alig mérhető.

A PCWorld.com tudósítása szerint a Netscape rendkívülinek tartja a döntést, amit azzal indokol, hogy a kilencvenes évek - vagyis a böngésző fénykora - óta ez az első alkalom, hogy alternatív böngészővel szállítanak Windows rendszereket. A Netscape 8 egészen pontosan az év elején fog felbukkanni, mégpedig az Egyesült Államokban, illetve Kanadában forgalmazott konfigurációkon. Teszik mindezt akkor, amikor a Netscape parányi részesedéssel bír a böngészők piacán, és meg sem közelíti egykori eredményét.

Nick Labosky, a HP fogyasztói PC-programjáért felelős igazgató azzal indokolta a bejelentést, hogy a vásárlók körében elvégzett felmérések világos igényt mutattak ki az altervatív böngészők irányt. Egyértelművé vált, hogy a teljes konfigurációk - és előre telepített operációs rendszer - iránt érdeklődő ügyfelek nem elégednek meg a Windows részeként érkező Internet Explorerrel, és nagyobb változatosságra vágynak. Természetesen nem ebben rejlik a hír jelentősége, hiszen utólag bárki feltelepíthet akár féltucat böngészőt is - a vállalat részéről érkező elismerés a meglepő, amelyet ráadásul egy már szinte kihalóban lévő szoftver érdemelt ki.

Felmerül a kérdés, hogy miért pont a Netscape 8-at választotta a HP, mint alternatív szoftvert? Nos, ez utóbbit a nagyobb kompatibilitással magyarázták, hiszen akár a világhálón való barangolás közben is átválthatunk az Internet Explorer és a Firefox motorjára, így egészen minimális azon oldalak száma, amelyeknél problémák fordulhatnak elő. Igaz, a májusi megjelenést követően azonnal frissíteni kellett a böngészőt, ám úgy tűnik, hogy a HP jelenlegi állapotában már megfelelőnek találta azt.

Ami a részesedést illeti, Európában az alternatív böngészők között a Firefox vezet. A legfrissebb felmérés szerint a telepített szoftverek számát tekintve Németország vezet, míg a Tűzróka a legmagasabb arányban a finn felhasználók gépein van jelen. Magyarország a középmezőny elején található, hazánkban a becslések szerint több százezren használják rendszeresen a Firefoxot. Az összeurópai adatoknál továbbra is az Internet Explorer áll az első helyen 80 százalékkal, őt követi a Firefox 14 százalékkal. A Netscape mindössze 0,82 százalékos arányt ért el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások