Számítógépes ujj- és tenyérnyomat-azonosító Borsodban

Számítógépes ujj- és tenyérnyomat-azonosító Borsodban

2005. október 5. 22:32, Szerda
Dr. Kökényesi Antal rendőr vezérőrnagy megyei főkapitány is megtekintette az üzembe helyezett számítógépes ujj- és tenyérnyomat-azonosító rendszert.

Az azonosítást megkönnyítő modern informatikai rendszert 2005. szeptember utolsó napjaiban telepítették a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályára. A munkaállomás kapcsolódik a BM Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben működő rendszerhez, így a központi adatbázisban elérhető nyomok összehasonlítása gyorsan és hatékonyan elvégezhetők.


A rendszer lényege, hogy a daktiloszkópiai nyilvántartásba küldött ujjnyomatok, tenyérnyomatok képeit automatikusan digitalizálja, tárolja, továbbá automatikusan összehasonlítja az ujjnyomat-szakértő által bekódolt ujjnyom-tenyérnyom-képekkel. Mindezt a műveletet percek alatt végzi el bármely nagyságú adatbázis esetén. A rendszer egyéb jellemzőjéhez tartozik. hogy a számítógépbe való belépés biometrikus azonosítás útján, tehát az erre jogosult szakértő ujjnyoma alapján történik. A rendszer próbaüzemben működik, mégis már a második napon két sikeres azonosítás történt.


Hasonló rendszert egyébként pár napja adtak át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások