Folytatódik a vita az internet felügyeletéről

Folytatódik a vita az internet felügyeletéről

2005. október 11. 23:16, Kedd
Az Információs Társadalom Csúcsértekezlet harmadik találkozójára készülődve tovább folytatódnak az egyeztetések, ám sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem enged álláspontjából.

Amint arról nemrég beszámoltunk, a világtalálkozóra hivatalos országok képviselői már jó ideje az internet felügyeletéről, illetve az ICANN jövőjéről próbálnak megegyezésre jutni. Az uniós tagországok elsősorban az amerikai túlsúlyt, míg a harmadik világ "nagyjai" hátrányos helyzetüket kifogásolják, és szintén tartanak a tengerentúli önkénytől. Az Egyesült Államok ugyanis már az ezredforduló előtt megígérte, hogy nemzetközi irányítás alá helyezi az igazgató szervezetet, ám ez eddig nem történt meg.

A jelek szerint Amerikai álláspontja most még inkább megszilárdult: a Kongresszus Kereskedelmi Bizottsága a napokban megerősítette Bush elnök politikáját, és erősen ellenezte az irányítás nemzetközivé tételét. Ez ugyanis az ENSZ fennhatóságát szentesítené, és így megszűnne a kizárólagos amerikai felügyelet. "Az Egyesült Államoknak fenn kell tartania a root zóna fájl bármilyen jellegű változtatásában betöltött történelmi szerepét" - írta az internetnews.com birtokába jutott levélben Joe Barton, a bizottság republiánus tagja. Ezzel gyakorlatilag a kormány júliusi álláspontját visszhangozta, amelyben szintén ugyanezt mondták ki.

Ez természetesen nem felel meg a nemzetközi ellenőrzésért harcoló országoknak, így az Európai Unió tagjainak sem. Ebben a harcben maguk mögött tudhatják Kína, Irán, Brazília és Szíria támogatását is, akik szintén túlzottan egyoldalúnak tartják a jelenlegi felépítést. Irán például egyenesen attól tart, hogy egy politikai vagy katonai incidens miatt minden kapcsolatot elveszíthet a világhálóval, ami igen érzékenyen érintené az országot. Az európai országoknak természetesen nincsenek ilyen félelmeik, de számukra - így számunkra is - megnyugtató lenne a nemzetközi ellenőrzés bevezetése.

Az ENSZ által támogatott Working Group on Internet Governance (WGIG) azonban egyelőre nem kezdheti meg működését, és ebben nemcsak az USA, hanem az őt támogató országok - Egyesült Királyság, Ausztrália, Argentína, Chile - is szerepet játszanak. Mivel megállapodásra eddig nem jutottak, a részleteket a jövő hónapban esedékes újabb tuniszi világtalálkozón beszélik meg az illetékesek. Remélhetőleg sikerül majd lezárniuk a vitákat, és rendezniük a jó ideje húzódó kérdést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások