Feltámadás előtt a WinMX?

Feltámadás előtt a WinMX?

2005. október 17. 11:03, Hétfő
A jogvédő szervezetek által térdre kényszerített fájlcserélő hálózat helyreállításán többen is dolgoznak, ám az összefogás helyett ismét a bizalmatlanság került előtérbe, ami veszélyezteti a procedúrát.

Az egyik ilyen csoport a felhasználók körében jól ismert WinmxWorld.com, amely már korábban kiadta "King Macro" névre keresztelt frissítését a szoftverhez. Ez a ws2_32.dll fájlt cseréli le, és a régi, megszűnt helyett immár saját szerverére irányítja a klienst. A csatlakozáshoz és töltéshez szükséges IP címeket tehát már innen szerezhetik be a programot használók, így a hálózat egy részét sikerült "helyreállítani". Ezen azonban mások is dolgoznak, és a jelek szerint érdekeik ütközhetnek.

A p2pzone oldalán hasonló kezdeményezésről adtak hírt, amely ugyanazon célt, vagyis a hálózat újbóli beindítását tűzte ki célul. Nagyrészt ezen a munkán alapul a harmadik változat, a "PIE patch", amelynek a vlad44.com ad otthont. Ez már host cache szerverek egész listáját bocsájtja rendelkezésünkre, így alkotója szerint kevésbé sebezhető külső támadással szemben. Néhány napig sikerült összefogni a különböző próbálkozásokat, ám hamarosan felülkerekedett a bizalmatlanság.

A hálózat teljes helyreállításán dolgozó felek ugyanis egymásnak estek, és míg Vlad44 technikai korlátokat emlegetett, a WinmxWorld.com hatalomvággyal és a hálózat kisajátításával vádolta meg a PIE patch alkotóját. Ezzel sikerült feléleszteniük a legnagyobb problémát, ami nem más, mint a hálózat - és a felhasználói bázis - újbóli megosztása, széttöredezése. Mindezt anélkül, hogy a kiadók, vagy jogvédő szervezeteik egyetlen mozdulatot tettek volna.

A megegyezésre egyelőre nincs sok esély, így úgy tűnik, hogy a feltámadás is elmarad. Kétségtelen, hogy ezzel a RIAA célját nagyrészt már elérte, és az eset nagy tanulsággal szolgál mindazoknak, akik a közösség érdekében cselekednek, ám képtelenek megegyezni ennek mikéntjéről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások