Született feleségek - végre itthon 2004 legnépszerűbb új sorozata

Született feleségek - végre itthon 2004 legnépszerűbb új sorozata

2005. október 25. 16:35, Kedd
Valami történhetett a magyar televíziós piacon, hiszen a tavaly év egyik nagy sikere, az RTL Klub Lost-ja után most a konkurencia a Lostot odakint magasan verő Született feleségekkel (Desperate Housewives) próbál csapást mérni a magyar tévénézők szabadidejére.

Az eleinte itthon legnézettebb sorozatként reklámozott Született feleségek (ehh, mecsoda magyar cím!) mostanában, helyesen már csak a legnézettebb új sorozatként fut a hirdetésekben, mivel a TV2 is rájött, hogy a Helyszínelők még mindig nézettebb sorozat Amerikában. Bár a trón már erősen inog, és a fiatal, 18-49-es közönség körében - vagyis akik a reklámozóknak igazán számítanak - már át is vette az uralmat. Teri Hatchert, Felicity Huffmant, Eva Longoriát és Marcia Crosst, a négy fő-főszereplőt a kvázi ismeretlenségből hihetetlen hamar repítette a csúcsra a sorozat. (Természetesen az ismeretlenség csakis az átlagnéző számára értendő, hiszen a színészek nagy része már régebben bőven letette a névjegyét egyéb sorozatokban.)


A sorozatot 15 Emmy-díjra jelölték

Mi lehet vajon a siker titka egy olyan sorozat esetében, mely már a címéből is azt a hangulatot árasztja, hogy az otthonülő háziasszonyokon kívül senkit nem fog érdekelni és mégis, hétről hétre 26-28 millió férfi, fiatal és gyerek is ezt bámulja vasárnap esténként? A siker receptje persze nem ismert, de az összetevőkből azért mégis lehet következtetni valamire. Vegyünk egy nagyon szép kertvárost, ahol minden csili-vili, ápolt, gyönyörűen gondozott kerteket és minden nap frissen festett, klasszikus fehér kerítésléceket. Ez a Wistaria Lane (magyar fordításban a Lila akác köz), ahol mindenki szeret mindenkit, a lakók mosolyognak, egymásra villantják frissen mosott, fehér fogaikat, vagyis minden idilli.

Ezt az idilli képet picit dobjuk fel pár háziasszonnyal, akik, míg férjük dolgozik, elvannak otthon a gyerekkel (vagy anélkül) és takarítással, házimunkával töltik idejüket. Eddig izgalmas, mi? Legyen közöttük egy háromgyermekes családanya, aki a gyerekek miatt nagymenő vezetői karaktert hagyott ott, legyen köztük egy, a tinilányát egyedül nevelő elvált feleség. Mindenféleképpen kell egy bombanő, aki főleg a pénzéért ment hozzá a környék csődöréhez, valamint egy tipikus családmodellben (4 kerék, 3 szoba, 2 gyerek, 1 fiú és 1 lány) élő mintafeleség. És persze sosem árt egy csábító nő, akik lecsap a környékbeli eladó férfiakra, és aki - egyedül a többiek közül - még dolgozik is. Ideje lenne a tényleg édeni képet mondjuk azzal árnyalni, hogy ki tudja miért, a sorozat első percében egy háziasszony, akiről eddig még nem volt szó valamiért úgy dönt, hogy eljött az ideje annak, hogy szétlője saját fejét.

Körülbelül ez az, ami a sorozat igazi ízét megadja, ez az, amiért mindenkinek lehet ajánlani a Született feleségeket, melyet nyilván mindenhol a sok elnyert díjjal reklámoznak. Nem sok olyan sorozat akad, melyet 40 perces epizódhosszai ellenére a 20 perces sitcomok ellenében legjobb komédia kategóriában jelölnek a különböző díjátadókon (így hirtelen az Ally McBeal vagy a Miért éppen Alaszka? juthat eszünkbe) - és pláne nem sok van, amelyek meg is kapják az említett díjakat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár nagyon TV2-s marketingszövegnek hat (a csekket az öltözőmbe kérem), de ebben a sorozatban tényleg minden megvan, amire kíváncsi lehet egy tévénéző. Izgalom, nevetés, rejtélyek, átverések, képmutatás, nyomozás, akció és persze olyan szereplők, akikben ráismerhetünk saját szomszédainkra. A sorozatot bár eleinte a TV2 a Szex és New Yorkhoz hasonlította a női főszereplők miatt, sokak szerint inkább egy Twin Peaksbe oltott családi sorozathoz lehetne kötni, hiszen itt is, akár a David Lynch-sorozat esetében a paradicsomi környezet nyújtotta felszín alatt erősen rohad minden.

Szerencsére a magyar változatot nem kezelte mostohagyermekként a csatorna. A hangok kiválasztása nem feltétlenül a szinkronközhely-szótár szerint történt - olyan színészek kölcsönzik hangjaikat a sztároknak, mint Für Anikó, Hegyi Barbara, Pápai Erika, Balogh Erika, Selmeczi Roland, Hirtling István és Liptai Klaudia. A TV2 az egyik legerősebb estéjét, az eddig a Columbo által mindig megnyert szerdát választotta a sorozat otthonának és okosan a Barátok köztet is sikerült kikerülni egy kis Megasztár adás beékelésével. A hazai premier tehát október 26. szerda, 21:35, majd a jövő héttől kezdve 21:00 órai kezdési időponttal kerül a képernyőkre a Született feleségek.

A sorozatkedvelők nevében is reméljük, hogy ez az új hagyomány - miszerint végre főműsoridőben is próbálkoznak a csatornák sorozatokkal - még jó ideig ki fog tartani. Kérdés, hogy az RTL Klub Lostjának és Vészhelyzetének hatalmas sikerét meg tudja -e ismételni a TV2 a Született feleségekkel, illetve a jövő héten a képernyőre kerülő Kojak 2005-ös verziójával, miután a rutinosan Tengeri helyszínelőknek félrefordított JAG-spinoff, az NCIS hétfőn nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások