Újabb részletek az Internet Explorer 7-ről

Újabb részletek az Internet Explorer 7-ről

2005. október 25. 16:00, Kedd
A Microsoft új protokollok integrálásával minden eddiginél nagyobb biztonság elérésére törekszik, amely azonban ígéretük szerint nem eredményez észrevehető változásokat a böngészés menetében.

A szoftvercég fejlesztést végző munkatársai a böngésző fejlesztését nyomon követő naplóban közölték a legújabb részleteket. Ebben többek között megemlítik a szoftver hetes verziójában alkalmazni kívánt biztonsági protokollokat, a HTTPS-kapcsolatok kezelését, valamint a következő generációs operációs rendszer, a Vista hatásait. Az újítások révén minden eddiginél nagyobb biztonságot, és a böngészés kényelmének megőrzését ígérik, amelyet a szigorítások ellenére is igyekeznek garantálni.

A biztonságot érintő egyik legfontosabb változás a Secure Socket Layer v2 (SSLv2) titkosítási eljárás elhagyása lesz, amelyet utóda, az SSLv3, illetve az ezen alapuló Transport Layer Security (TLSv1) vált majd fel. Ez utóbbit már a böngésző jelenlegi, hatos verziójában is használhatjuk, ám használatát kézileg kell beállítanunk. Az IE7 már alapesetben ezt használja majd a HTTPS-kapcsolatok biztosítására, ami a szoftvercég szerint nem okoz semmilyen közvetlen változást a böngészésben. Annál inkább fontosabb ez az üzemeltetők számára, hiszen az weboldalak egy része még nem támogatja az újabb protokollt. A Microsoft szerint igen kevés ilyen oldal létezik, ám kisebb változtatások is okoztak már problémákat. Igaz, a legtöbb esetben a beállítások egyszerű módosításával együttműködésre bírhatjuk oldalunkat.

A böngészés közben tapasztalható változás a HTTPS-kapcsolatnál eddig használt dialógus ablaknál lesz látható. Az IE7 ugyanis négy esetben is megtagadja az oldal betöltését: a) a szükséges engedélyben (certificate) nem egyezik a hoszt neve, b) az engedélyt egy nem megbízható root állította ki, c) az engedély lejárt, illetve d) az engedélyt visszavonták. A korábbi vegyes tartalomra figyelmeztető ablak helyett pedig a böngésző megjeleníti a biztonságosnak ítélt tartalmakat, míg a többit a felső információs csík révén engedélyezhetjük.

A böngésző újításaihoz járul majd a Windows Vista kibővült eszköztára, amely az eddiginél több titkosítási algoritmust, és egyéb fejlesztéseket hoz majd. Addig is nekiláthatunk tesztelni a változtatásokat, már amennyiben birtokunkban van a Vista Beta 2 és az ahhoz mellékelt legújabb Explorer.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások