Lassú ütemben terjedhet el az Xbox 360

Lassú ütemben terjedhet el az Xbox 360

2005. november 2. 23:55, Szerda
Elemzők szerint a Microsoft az előd kiárusítása és a stabil ellátás érdekében csak fokozatosan szeretné elterjeszteni új konzolját, ám ez akár még előnyére is válhat a PlayStation 3-mal és a Sonyval szemben.

A Reuters elemzők véleményére alapozva szellőztette meg a hírt. A piac alakulását figyelemmel kísérő szakemberek közül többen ugyanis arra számítanak hogy a szoftvercég a korábbi várakozások alatt teljesít majd, és nem kíván vetélytársához hasonlóan berobbanni a piacra. Ehelyett a lassú, fokozatos elterjedésre, illetve a gyártás folyamatosságára építenek, és hosszú távra rendezkednek be.

Ennek két oka lehet: egyrészt a vállalat el kívánja kerülni a Sony korábbi hibáját, amely 2000-ben minden igyekezete ellenére sem tudta kielégíteni a vásárlói igényeket, másrészt biztosítani szeretnék a folyamatos ellátást. Egy nagy karácsonyi roham ugyanis könnyedén felszippanthatja az első szállítmányokat, és még azelőtt kiürülhetnek a raktárak, hogy valóban elkezdődne a terjeszkedés első fázisa.

Erre utal Chris Liddell, a Microsoft pénzügyi igazgatójának nyilatkozata, aki megerősítette, hogy nem számíthatunk kezdeti csúcsra, ám 2006. júniusára 4,5-5,5 millió példányt terveznek leszállítani. "Nem akarják, hogy a decemberi csúcsforgalom után január és február a hiány jegyében teljen el. Ezt szeretnék mindenáron elkerülni" - jósolta Matt Rosoff, a Directions on Microsoft elemzője. Szerintük a megjelenés idejére mintegy 1,5-2 millió darab készülhet el, és az ellátásban jelentős javulást hozhat a januárban induló újabb gyártósor. Ezzel teljesülhet a Microsoft terve és a pénzügyi év végére 6 millió példányt értékesíthetnek.

Eddig három külső céggel kötöttek szerződést az Xbox 360 gyártásáról, ezek sorrendben a hazánkban is jelenlévő Flextronics, a Wistron és Celestica. A játékfejlesztők sem tétlenkednek: az Electronic Arts már korábban jelezte, hogy öt játéka, a Need for Speed Most Wanted, a FIFA 06: Road to FIFA World Cup, az NBA Live 06, a Tiger Woods PGA Tour 06, valamint a Madden NFL 06 már november 22-én kapható lesz. A Blizzard Creations független cég a Project Gotham Racing harmadik részével rukkol elő, és jön a Kameo: Elements of Power, valamint a Perfect Dark Zero is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások