Nvidia: jönnek a négykártyás megoldások?

Nvidia: jönnek a négykártyás megoldások?

2005. november 3. 10:42, Csütörtök
Akinek nem elég extrém a jelenlegi, két grafikus kártya összekötését lehetővé tévő SLI, az megnyugodhat: hamarosan jön az akár négy chipet (négy hagyományos vagy két duál kártyát) összefogó változat.

A kissé értelmetlennek tűnő fejlesztést az Inquirer szellőztette meg, saját forrásra hivatkozva. Egészen pontosan arról van szó, hogy a GeForce grafikus kártyákhoz használt ForceWare meghajtók következő nagy frissítése, a 90-es verzió már akár négy grafikus chip erejének ötvözését is engedélyezi. Ez lehet akár négy különálló kártya (speciális alaplappal), vagy két, úgynevezett duálkártya, amelyet már több gyártó is piacra dobott.

Ezek közé tartozik az MSI, amely már júniusban bemutatta kétprocesszoros megoldását. A különös külsejű kártya már akkor felkeltette a rajongók érdeklődését, és többen a négychipes SLI közeli megjelenését várták, hiszen innentől kezdve minden feltétel adott volt. Az MSI-hez azóta több más gyártó, így az Asus és a Gigabyte is felsorakozott, mégpedig a legújabb generáció kétchipes változataival. Utóbbi még egy lapáttal rátett, és májusban elkészített egy különleges alaplapot, amelyet nem kevesebb, mint négy PCI Express x16 csatlakozóval láttak el, helyet adva a négykártyás megoldásoknak.

nForce 4 SLi X16 Intel Edition: Gigabyte GA 8N-SLi-QUAD Royal

Az Nvidia egyelőre nem kommentálta a hírt, mindössze szóvivőjük nyilatkozata ismeretes, aki elismerően szólt a Gigabyte fejlesztéséről. A terv - már amennyiben igaz - azonban kiválóan illeszkedik a Jen-Hszun Huang vezérigazgató korábbi nyilatkozatához, aki már augusztusban a fejlődés lelassulásáról beszélt. Elmondása szerint a 90 nanométer még mindig óriási kihívás elé állítja az ágazatot, és többek között ők sem merték bevállalni a váltást. Lépésük helyességét igazolja az ATI botladozása, amely a jelentős késedelem ellenére sem tudta egyértelműen maga mögé utasítani a GeForce 7 családot. A fejlesztés lelassulása viszont az SLI helyzetét erősíti, még a fennmaradó kérdések ellenére is.


Kérdésből, kétségből pedig van bőven, hiszen a négychipes SLI kétségtelenül óriási fogyasztást és hőtermelést jelent majd. Ez a jelenlegi változatnál még úgy-ahogy elviselhető - az SLI lassan teret hódít -, ám a négychipes vagy négykártyás megoldás már valóban az extrém kategóriába tartozik. Fejlesztési költségekről nemigen beszélhetünk - legfeljebb a szoftvert illetően - hiszen a hardveroldali feltételek adottak, így is kérdéses azonban, hogy megéri-e a vesződséget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások