Régi-új lapkakészlettel erősít az Intel

Régi-új lapkakészlettel erősít az Intel

2005. november 10. 10:58, Csütörtök
A kereslet alakulása miatt a processzorgyártó újra beindítja az i865GV lapkakészlet gyártását, a csúcskategóriában pedig jön az i975X. Ez utóbbi mindkét Multi-GPU technológiát támogatja.

Az Intel saját belépő szintű chipkészletei - többek között az i865, i910 és i915GL/PL - gyártásának leállításáról szeptemberben adtunk hírt. Piaci elemzők és a felhasználók körében ez némi aggodalomra adott okot, mivel a vállalat igen erős pozíciót vívott ki magának ebben a szegmensben, és sokan úgy vélték, hogy a rivális gyártók nem fogják tudni betölteni az így megüresedő helyet. Valóban, a kereslet továbbra is nagynak mutatkozott, ezért az Intel a gyártás újbóli beindítása mellett döntött.

A lépésről a tajvani DigiTimes számolt be, mégpedig egy jövevény érkezésével együtt. Az Intel tehát két "új" termékkel erősít az ünnepek előtt, mégpedig az i865GV és i975X chipkészletekkel. Előbbi természetesen továbbra is a belépő szintet képviseli, és immár megfelel az Európai Unióban 2006. július 1-jén életbe lépő környezetvédelmi szabályozásnak (Reduction of Hazardous Waste, RoHS) , amely csaknem az összes IT-termékben megtiltja hat veszélyes anyag használatát. Az i910 és i915GL/PL viszont lassú halálra ítéltetett: a még raktáron levő példányokat az év vége előtt kipucolják, hogy átvegye helyüket az i945, amely már a DDR2 szabványt támogatja.

Az új jövevény az i975X, amely a 955 utódaként eredetileg a következő év elején jelent volna meg. Ennek felbukkanásáról már szeptemberben értesültünk, mégpedig a 3,46 GHz-en futó Pentium Extreme Edition 955 chippel együtt, amely kizárólag ezzel a lapkakészlettel működik együtt. A 975X igazi érdekessége, hogy mindkét Multi-GPU technológiát támogatja, azaz egyaránt megbirkózik az Nvidia SLI és az ATI CrossFire megoldásával. A Gigabyte már készíti is első ilyen alaplapját, amely november 14-én jelenik meg, GA-G1975X néven.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások