Megkapták biometrikus útleveleiket az első brit diplomaták

Megkapták biometrikus útleveleiket az első brit diplomaták

2005. november 11. 01:17, Péntek
Az első brit biometrikus útiokmányokon lévő chipek egyelőre csak az adott személyek digitális arclenyomatát és fotóját tartalmazzák, az ujj- vagy az íriszlenyomataikat azonban még nem.

Az első brit diplomaták hivatalosan is megkapták a biometrikus útiokmányaikat. A cél, hogy még mielőtt mindenki számára kötelezővé tennék az ilyen útlevelek beszerzését, kiderüljenek a rendszer hiányosságai és megnézzék, hogyan is működnek az intelligens útlevelek a gyakorlatban. Hasonló program kezdődött idén júniusban az Egyesült Államokban is, ahol azonban nem a diplomaták, hanem az United Airlines légitársaság alkalmazottai tesztelik az ePass-okat.

Nemrég Németországban is megkezdték az elektronikus útlevelek beszerzését. Mind a három ország rendszereit a szingapúri InstallFest kiállításon tesztelik, s a vizsgálatok után mindegyik ePass-rendszerről jelentést készítenek.


Egy biometrikus útlevél mintapéldánya - valóban Utópia?

Érdekesség, hogy Nagy-Britanniában leszavazták a terroristaellenes jogszabály-csomagot, melynek a részét képezi az ePass is. Utóbbi bevezetését azonban - főleg a londoni merényletek után - támogatja a közvélemény nagyrésze annak ellenére is, hogy az új biometrikus útlevelek ára 93 font lesz.

Hasonló útiokmányok beszerzését tervezi Svédország is, azonban a svéd biometrikus útlevelek két chipet fognak tartalmazni. Az egyiken lesznek a személyazonosításhoz szükséges adatok, a másikon pedig az online banki szolgáltatások igénybe vételéhez vagy a biztosítási adatokhoz fontos információkat lehet majd tárolni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások