SS-24 inter­kon­ti­nen­tális rakéta Kecelen

SS-24 inter­kon­ti­nen­tális rakéta Kecelen

2005. november 16. 13:25, Szerda
A hidegháború utolsó, rettegett tömegpusztító fegyvere a Hadtörténeti Múzeumi keceli parkjában lelt otthonra.

A HIM gyűjteményét immár egy hidegháborús csúcsfegyver, a titkolt SS-24 rakéta is gazdagítja. Kecelen rendszerbe állították Európa egyetlen SS24-es interkontinentális ballisztikus rakétáját. Az eredetileg ukrán tulajdonban lévő fegyvert az Egymásért Alapítvány adományozta a keceli hadiparknak. A hidegháború retteget nukleáris fegyvere, a - most már hatástalanított - SS-24 november 7-én, Záhonynál érkezett Magyarországra. A hadieszköz 24 méter hosszú, három méter átmérőjű, és hat nukleáris töltetet vihetett magával akár 12 ezer kilométerre is. Így például Kecelről akár Buenos Airest is el lehetne érni a rakétával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hatástalanított rakétát november 15-én ünnepélyes keretek között avatták fel a Pintér Művek által üzemeltetett, keceli Haditechnikai Parkban. Az avatási ünnepségen részt vettek a HM, a HIM, az Alapítvány és a kistérség közigazgatási, oktatási intézményei, képviselői. "Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk segítségével sikerült idehoznunk az SS24-es rakétát. Ez az egykor borzasztó fegyver mostantól látványosság, tananyag és egy letűnt kor csöndes mementója lesz a keceli parkban. Kívánom, hogy az SS24-es méltó módon betöltse feladatát, mint múzeumi tárgy." - mondta Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

"Nagyon örülök, hogy ez a rakéta újra "hadrendbe állt" a múzeumban. Kicsit furcsa kontraszt, hogy a XXI. századi béke jelképeként aposztrofáljuk ezt a hirosimai atombombánál egykor sokszorosan pusztítóbb fegyvert, de hát mi is lehetne méltóbb jelkép, mint ez a pusztító erejétől megfosztott, békésen pihenő SS24-es?" - tette fel a költői kérdést Jurij Mushka ukrán nagykövet. "Annak idején ez volt az egyik legmodernebb interkontinentális ballisztikus rakétája a keleti blokknak. A rendszerváltás után Ukrajnának 130 db nagyhatótávolságú rakétája volt, köztük 46 db SS24-es, atomarzenálunkat a 90-es évek elején felszámoltuk. Remélem, sok magyar és külföldi turistának fog elgondolkoztató élménnyel szolgálni Európa egyetlen SS24-ese" - mondta a diplomata a ceremónia után.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum az Egymásért Egy-Másért alapítvány segítségével, közreműködésével elmondhatja, hogy birtokába került egy olyan műemlék, egy SS-24-es rakéta, amely Európában elsőként lesz a nyilvánosság, nagyközönség számára is megtekinthető. Az adományozó Alapítvány elnöke Földesi Szabó László és a Múzeum főigazgatója ezen SS-24-es rakétát a Békés Együttélés és a Béke Szimbólumának tekinti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások