Új processzorának fogyasztását hangúlyozza a Sun kampánya

Új processzorának fogyasztását hangúlyozza a Sun kampánya

2005. november 17. 00:08, Csütörtök
A Sun új megvilágításba helyezte legújabb UltraSPARC processzorát, a teljesítmény mellett a chip környezetbarát tulajdonságaira a helyezi a hangsúlyt a cég.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a korábban Niagara néven emlegetett chip megkapta a végleges UltraSPARC T1 elnevezést. Az új processzor a Sun közleménye szerint 70 wattos teljesítményfelvétellel fog működni, amely mintegy fele az átlagos chipek fogyasztásának. Ugyanakkor az adatok szerint meglehetősen gyors is lesz a Sun új csodafegyvere. Jonathan Schwartz, a Sun elnöke blogjában szinte hihetetlennek tűnő teljesítménnyel dicsekedett.


Scott McNealy egy UltraSPARC T1 processzorral

"A Niagara rendszerek a kétmagos processzorok koncepcióján alapulnak, ám még ennél is tovább mennek; olyan nyolcmagos rendszert vagyunk képesek felépíteni, amelyek egyenként akár négy-négy feladatot is végezhetnek egyszerre - mindezt egyetlen chipben. Az eredmény egy 9,6 GHz-en futó 32 utas chip, amely spórol az energiával. A teljesítmény/fogyasztás mutatónk ötször jobb lesz az IBM legújabb modelljénél" - írja Schwartz. A cég állítja, az alacsonyabb energiafelhasználás mellett a T1-es chip teljesítményével a vállalatok egyesíthetik központi szervereiket, így csökkentve az üzemeltetési költségeket és a szerverek számára bérelt helyet.

Az mindenesetre tény, hogy minden egyes felvett watt több hőt jelent, ami az intenzívebb hűtés miatt újabb kiadásokkal jár. "Itt az ideje annak, hogy a piac is lépjen. A háromszoros teljesítménynek nem kellene azzal járnia, hogy a villanyszámla is a háromszorosára nő és még több erőműre van szükség. Napról napra egyre szembetűnőbb, hogy a növekvő hatékonyság mind a környezetnek, mind az üzletnek jót tesz - már jól láthatóak ezek a törekvések máshol területeken is. Vegyük csak a hibrid meghajtású autókat gyártó cégeket, akik nem győznek lépést tartani az üzemanyag-takarékossággal kapcsolatos igényekkel, vagy az alacsony kerozinfogyasztású repülőgépeket, amelyek a piacot uralják. A vásárlók környezetért érzett felelőségüket adatközpontjaikkal kapcsolatban is ki kívánják fejezni" - vélekedik Scwartz.

A cég ígérete szerint a T1 még az idén elérhető lesz a közép- és csúcskategóriás szerverekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások