Négymagos chipekre alapozza jövőjét az AMD

Négymagos chipekre alapozza jövőjét az AMD

2005. november 16. 18:44, Szerda
A processzorgyártó 2007-ben mutatná be a négymagos Opteronokat, amelyekkel szerintük a csúcskategóriás szerverek piacát is meghódítják. Vetélytársuk eközben alaposan megszenved a 65 nanométeres Preslerekkel.

Az AMD terveiről az eWeek számolt be, Henri Richard, az AMD marketingigazgatójának nyilatkozatára hivatkozva. Ebből kiderül, hogy a korábbi terveknek megfelelően két éven belül dobnák piacra az első négymagos processzorokat, mégpedig az Opteron-vonalon. Kezdetben tehát a szervereknél hajtják végre a váltást, amely azonban idővel asztali és mobil számítógépek szegmensében is valóra válhat, legalábbis ebben reménykednek a cégnél.

A négymagos Opteronok a csúcskategóriás szervereket célozzák meg, arra alapozva, hogy itt az Itaniumnak ezek után már nem lesz létjogosultsága. Ez, illetve az egyéb szegmensekben végrehajtandó hasonló fejlesztés hivatott biztosítani a folyamatos fejlődést, az architektúra végső határainak feszegetését, egészen 2008-2009-ig, amikor is bemutatkozik a következő generáció. Erről egyelőre nem árultak el bővebb információt, ám a K8 fejlesztési idejét alapul véve biztosra vehetjük, hogy már javában dolgoznak a vállalat új üdvöskéjén. Addig azonban marad a jelenlegi választék, amire szintén nem lehet panasz: az AMD minden téren gyorsan nyomul előre, és ha belátható időn belül nem is tudja megkérdőjelezni riválisa vezető pozícióját, erre az idő múlásával egyre több esélye van.

A napokban két fontos bejelentés is elhangzott a gyártó háza tájáról, amelyek egy, a szuperszámítógépek irányába történő elmozdulást sejtetnek. Hétfőn az egykor oly híres Cray közölte, hogy következő generációs erőműveit AMD processzorokra építi, másnap pedig arról értesülhettünk, hogy a Sun és az AMD közösen építi Japán legnagyobb szuperszámítógépét, mégpedig a Tokiói Technológiai Intézet megrendelésére. Utóbbival jó ideje gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak, hiszen 2001-ben az intézet rendszere volt az első AMD-alapú szuperszámítógép, amely felkerült az 500-as toplistára. A vállalat tehát nem fecsérli el idejét, és mindent elkövet helyzetének további erősítése érdekében.

A hírek szerint eközben vetélytársa igencsak nehéz pillanatokat él át az új 65 nanométeres csíkszélességen készülő Presler processzorok miatt. A DigiTimes értesülése szerint stabilitási gondok léptek fel a 2,8 GHz-es 920 és a 3,0 GHz-es 930 sorozatnál, és emiatt késhet a megjelenés. Ez igen kellemetlenül érinti a céget, hiszen legutóbb az Itanium 2 chipeket volt kénytelen elhalasztani hasonló okok miatt. Az új ikermagos Yonah viszont az alaplapgyártók jelentése szerint jól muzsikál, és nem küszködik ilyen jellegű problémával, így időben, vagyis januárban a boltokba kerülhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások