Ikermaggal nyitnak 2006-ban a processzorgyártók

Ikermaggal nyitnak 2006-ban a processzorgyártók

2005. november 17. 23:20, Csütörtök
Mind az Intel, mind az AMD új ikermagos processzorral kezdi a következő évet, amit előbbinél 65 nanométeres, szintén két maggal szerelt chipek és saját csúcskategóriás lapkakészlet egészít ki.

A január közepén várható bemutató-sorozatról az X-bit Labs adott hírt, közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Eszerint az AMD az Athlon 64 FX-60 jelzésű chipet, míg vetélytársa a Pentium Extreme Edition 955-öt dobja piacra január 16-a körül, a Presler magos processzorokkal kiegészítve. Ez utóbbi két 65 nanométeres magot tartalmaz, mindegyikhez 2 MB másodszintű gyorsítótárral, és 800 MHz-es FSB-vel. Az órajel a különböző változatoknál 2,8 GHz-től 3,4 GHz-ig terjed majd, míg csúcskategóriában a Pentium EE 955 hivatott felvenni a versenyt a konkurenciával, 3,46 GHz-en.

A zászlóshajó a várakozásoknak megfelelően egyben új lapkakészletet is igényel, mégpedig az i975X személyében. A jelenlegi információk szerint ez szintén január 16-án mutatkozik be, igaz, az alaplapgyártók már korábban megkapták az első példányokat. Az i955 utódának szánt chipkészlet igazi érdekessége - amint arról már beszámoltunk -, hogy az alaplapgyártók állítása szerint mindkét Multi-GPU technológiát támogatja, azaz egyaránt megbirkózik az Nvidia SLI és az ATI CrossFire megoldásával. A Gigabyte időközben már lerántotta a leplet első ilyen alaplapjáról, a GA-G1975X-ről.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Intel új terméke azonban rögtön megjelenésekor kénytelen lesz új riválissal számolni, amely pedig nem más, mint az Athlon 64 FX-60, amely már szintén ikermagos felépítésű. Az FX sorozat legújabb tagja - amint azt már megszokhattuk - jóval alacsonyabb órajelen, 2,6 GHz-en üzemel, és magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában. A processzor a Socket 939 foglalatba illeszkedik, és ennek megfelelően memóriavezérlője támogatja a kétcsatornás üzemmódot, a hagyományos DDR modulokkal. Minden valószínűség szerint ez lesz a család utolsó 939 érintkezős tagja, mivel a soron következő chip, az FX-62, már az új, Socket M2 foglalaton alapul.

A rivális gyártók tehát 2006 első heteiben a csúcskategória felé nyitnak, ám reméljük, hogy a középkategóriában is tartogatnak újdonságokat, amelyek tovább csökkenthetik az árakat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások