Csatlakozik a Microsofthoz a Cray egyik vezetője

Csatlakozik a Microsofthoz a Cray egyik vezetője

2005. november 27. 14:56, Vasárnap
A szuperszámítógépekre specializálódott Cray bejelentette az anyacég társalapítójának távozását, aki hamarosan a Microsofthoz csatlakozik. A szoftvercég eközben átvette a vezetést a szerverek terén.

Burton Smith, a Cray kutatási és fejlesztési részlegének vezetője, a céget 2000-ben felvásárló Tera Computer egyik alapítója közelebbről meg nem határozott indokkal jelentette be távozását. Nyilatkozatából mindössze annyit tudunk meg, hogy egy új izgalmas feladatot kínáltak számára a Microsoftnál, amit nem tudott visszautasítani. Arról már nem szól a fáma, hogy mit takar ez az izgalmas feladat.

Amint azt említettük, Smith eredetileg nem a Cray berkeibe tartozott. A cég a szuperszámítógépek piacának egyik úttörője volt, és több, nagy teljesítmény nyújtó termékcsaládot mutatott be saját fejlesztésű processzoraira építve. A Cray Research 1993-ban kezdte meg az Alpha chipek alkalmazását, ám három évvel később felvásárolta őket a Silicon Graphics. Az együttműködés nem volt hosszú életű: az ezredforduló évében egy kisebb társaság, a Tera Computer jutott hozzá a céghez, ennek egyik alapítója volt Smith. Ő a többszálas architektúra (multithreaded architecture, MTA) egyik úttörőjeként alternatívát kínált a Cray addigi stratégiájával szemben, amely a számítások sebességére helyezte a hangsúlyt. Az új modell üzletileg nem vált be, annak ellenére, hogy az ötletet többek között az Intel is sikerrel használta fel.

A Cray tavaly 204 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, amit elsősorban Opteron-alapú rendszereivel igyekezett ellensúlyozni. E sikertelenség lehet az egyik oka Smith távozásának, aki tehát december 7-től a Microsoftnál igyekszik megtalálni számítását.

A szoftvercég eközben az IDC kutatócég legfrissebb elemzése szerint átvette a vezetést a szervereknél. 4,6 milliárd dollárral ugyanis most első alkalommal tettek szert a legnagyobb bevételre, míg az Unix rendszerek szállítói kénytelenek voltak megelégedni 3,9 milliárddal, ami némi visszaesést jelent a második negyedévhez képest. A legnagyobb ütemben (34%) a Linux növekedett, ám jelentőségében messze elmarad riválisai mögött. A gyártók között a bevételt illetően továbbra is az IBM vezet 32 százalékos részesedéssel, őt követi a HP 27,8, illetve a Dell 10,5 százalékkal. Darabszámban azonban a Hewlett-Packard vezet (28,8 százalék), míg a második helyet a Dell őrzi a maga 24 százalékával.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások