P2P-támogatás médiacenterben

P2P-támogatás médiacenterben

2005. december 1. 17:13, Csütörtök
Merész lépésre szánta el magát egy holland cég: legújabb médiacenterük beépített p2p-támogatással érkezik, sőt, minden tartalmat a már jól ismert fájlcserélő hálózatokról szerez be.

A Lamabox névre keresztelt eszközt intelligens médialejátszóként reklámozza gyártója. Az elképzelés és a cél ugyanaz, mint a hagyományos médiacentereknél: otthonunk valamennyi szórakoztató-elektronikai és kommunikációs szolgáltatását egy masinában ötvözik és teszi elérhetővé, az egyszerűséget és elérhetőséget tartva szem előtt. Ily módon a médiacenter a hifi, a számítógép és a házimozi-rendszer szerepét is betölti.

A megoldás újdonsága az internet-közeliségben rejlik: a Lamabox révén közvetlenül felkapcsolódhatunk a népszerű fájlcserélgető hálózatokra, így könnyedén letölthetjük az Edonkey, a Bittorrent, a Fasttrack (Kazaa), a Gnutella, vagy az Overnet oldalakon megosztott tartalmakat. Azt maguk a fejlesztők is elismerik, hogy a készülék vitákat, ellenlépéseket válthat ki, ám bíznak abban, hogy - legalábbis belföldön - nem ütköznek problémákba. A holland legfelsőbb bíróság korábbi döntése értelmében ugyanis csak az illegális másolatok feltöltése és megosztása számít bűncselekménynek, a letöltés folyamata már nem. A biztonság kedvéért azonban már elkülönítettek egy bizonyos összeget, ami fedezheti egy esetleges per költségeit.


A holland cég tehát megpróbálja meglovagolni a szórakoztató-elektronikai eszközök, központok térhódításának hullámát. A folyamat felgyorsulását már 2003 végén megjósolták, hiszen egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a nagyobb gyártók újra megpróbálnak betörni a piacra. Igaz, akkor tanulságként szögezhettük le, hogy a multifunkciós médiacenter kora még nem érkezett, ám ami késik, nem múlik, és egyre közeledik az idő, amikor szélesebb körben is elterjedhetnek ezek a hibrid eszközök. Az Intel és az Ansys Informatika Kft. nemrég közösen mutatta be az első magyarul tudó HTPC (Home Theater Personal Computer) médiacentert, ami jelzi, hogy még a kicsinyke magyar piac sem marad ki a fő áramlatból. Itt szintén az egyszerűséget, a könnyű kezelhetőséget hangsúlyozták, amely az egész családnak szól.

A Lamabox több változatban jelenik meg: az első, 40 GB-os verzió 280 eurót (70 ezer forintot) kóstál, míg a legdrágább változat, a Lamabox 900 (400 GB háttértár, DVD író) már 480 euróba (120 ezer forintba) kerül. Kis cégről lévén szó, türelemre intik az érdeklődőket, és jelzik, hogy a szállítás több hétig is eltarthat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások