Az Eolas-per miatt módosul az Internet Explorer

Az Eolas-per miatt módosul az Internet Explorer

2005. december 3. 12:16, Szombat
A Microsoft a pereskedés első eredménye miatt kénytelen módosítani böngészőjén, pontosabban az ActiveX-kezelőn - az ezen keresztül betöltendő tartalmakat ezentúl kattintással kell aktiválnunk.

Az Eolas Technologies több mint két évvel ezelőtt indította bírósági perét a Microsoft ellen, azzal a váddal, hogy az Internet Explorerben megsértették az objektumok weboldalakba ágyazásával kapcsolatos szabadalmát. 2003 augusztusában az ügyben eljáró bíróság 520 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a redmondi óriást, és úgy tűnt, hogy Bill Gates cége ezúttal meghátrál. 2004 júniusában azonban megfellebbezték a döntést, amire a Kaliforniai Egyetem - a bővítmény kifejlesztője - újabb beadvánnyal válaszolt. Idén szeptemberben végül a bíróság megerősítette az intézmény szabadalmát, megsemmisítve a korábban már egyszer sikeres fellebbezést. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy nem Redmondnak áll a zászló.

A vita az IE egyes bővítményei és appletei miatt robbant ki. Az egyetem állítása szerint ugyanis ezek némelyikét jogtalanul használták fel a böngésző ActiveX-kezelőjében, amit egyébként kizárólag az Eolas engedélyével tehettek volna meg. Eközben az Amerikai Szabadalmi Hivatal kikezdte az egyetem szabadalmát, és nem kellett sokáig várni, hogy a Microsoft is megkérdőjelezze annak érvényességét. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy számukra az Internet Explorer változtatásának kikényszerítése semmiképpen nem elfogadható megoldás, hiszen ez maga után vonná a Macromedia Flash, az Adobe Acrobat szoftvereinek, valamint weboldalak millióinak módosítását, óriási felfordulást okozva a világhálón.

A módosítás maga után vonja az ActiveX kezelőfelület külön aktiválásának igényét. Korábban ezt felugró párbeszédablakok révén vélték megvalósíthatónak, ami túlságosan zavaró lett volna, így ehelyett inkább más megoldást kerestek. A jelenlegi változatban már nincs szükség az ablakokra, ehelyett az oldal betöltődése után egy szimpla kattintással aktiválhatjuk a kezelőfelületet és az ily módon betöltendő tartalmakat, mint például a flashanimációkat. A Ziff Davisnek adott interjúban Michael Wallent, a Microsoft Windows Kliens divízióigazgatója kijelentette, hogy a változtatások mégsem annyira nagy horderejűek, mint azt korábban gondolták. Sőt, kis hatásúként jellemezte a módosítást, amely legtöbb oldalt nem érinti, mivel az ActiveX kezelőfelület egérgombbal történő aktiválása csak abban az esetben szükséges, ha a látogató valóban használni akarja e funkciót.

A Microsoft azonban továbbra sem hagyja magát, már ami a pereskedést illeti: az ügy nem ér véget, és valamikor a következő évben újabb tárgyalással folytatódik. Addig is azonban elkészül a kevésbé zavaró megoldás, amely a következő Windowsokban, az Internet Explorer 7-es verziójában, valamint a letöltőközpontban beszerezhető frissítésekben is elérhető lesz. A változásokról az MSDN oldalán olvashatunk részletesebben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások