Beruházásokkal indít az Intel 2006-ban

Beruházásokkal indít az Intel 2006-ban

2005. december 4. 11:13, Vasárnap
A processzorgyártó idén lemaradni látszott vetélytársa mögött a teljesítmény terén folytatott versenyben, de több nagy beruházáson dolgozik, és az új technológiák kifejlesztésére koncentrál, csökkentve termékei fogyasztását.

Paul Otellini, a vállalat vezérigazgatója a napokban nagyobb közönség előtt beszélt terveiről, a lezajló átszervezésekről, illetve az új technológiákkal kapcsolatos várakozásairól. A Churchill Club huszadik évfordulóján adott nyilvános interjúban ugyan nem esett szó a riválisokról, az Intel helyzetének romlásáról, de azt ismételten megerősítette, hogy a fogyasztás csökkentésében és a többmagos felépítésben látja a megújulás lehetőségét. A beszélgetésről készült felvételeket a Cnet oldalán tekinthetjük meg.

Az Intel eközben több nagy beruházásra készül: az elkövetkező években új gyártósort építenek fel Oregon államban, Izraelben, és félmilliárd dollárt fektetnek be Indiában, amelynek nagy részét kutatásokra és marketingre költik. Az origoni üzemről az EETimes tudósítása szerint a héten megtartott elemzői találkozón esett szó, ahol többek között kiderült, hogy itt 300, illetve 450 mm-es szilíciumostyákat állítanak elő. Amennyiben ez utóbbi mellett döntenek, ez lesz a világ első 450 mm-es ostyákat gyártó üzeme. Egyelőre azonban még csak a tervekről esett szó, és a sorozatgyártás csak 5-6 év múlva, 2012 táján indulhat be.

Ennél jóval korábban, már 2008 második felében munkába léphet az izraeli Kiryat Gatban felépítendő második gyártósor, amely a Fab 28 nevet kapta. A közlemény megerősíti, hogy a 300 mm-es ostyákra alapozva itt már a 45 nanométeres gyártástechnológiát alkalmaznák. Ezzel egy időben egy második arizonai üzemen is dolgoznak, amely azonban - szintén 45 nanométeren - már 2007 második felében megkezdheti a gyártást. Indiában szintén jelentős beruházásra készülnek, igaz, a Reuters által említett 500 milliós kiadás eltörpül a két gyártósor 3-3,5 milliárd dolláros költsége mellett. Értesülésük szerint a befektetést Craig Barrett, az Intel elnöke jelenti majd be a jövő héten, indiai látogatása alkalmából. Az Intel tehát nagy erőkkel készül az évtized második felére, és nyilvánvaló, hogy ilyen volumenű a befektetésekkel riválisa nem igazán veheti fel a versenyt.

A célt Otellini már ismertette az idei IDF-en, amikor arról beszélt, hogy 2010-re tízszer alacsonyabb fogyasztást, és ezzel egy időben tízszer nagyobb teljesítményt érnek majd el termékeiknél. Ezt természetesen külön értendő: az ultraalacsony feszültségű chipeknél 0,5 wattos fogyasztást szeretnének elérni, míg a teljesítmény drasztikus növekedése a többmagos, csúcskategóriás processzorok bevezetésével válhat elérhetővé. Sok múlik azon, hogy utóbbiak étvágyát mennyire tudják elviselhető szinten tartani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások