Dél-Korea: 32 milliós büntetés a Microsoftnak

Dél-Korea: 32 milliós büntetés a Microsoftnak

2005. december 7. 10:35, Szerda
Végre döntés született a Microsoft ellen négy évvel ezelőtt megindult vizsgálatban, amely azonban nem nyerte el a szoftvercég tetszését: 32 millió dollárra büntették a céget, és kötelezték a Windows egy butított verziójának kiadására.

A dél-koreai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatának eredménye már olvasható a szervezet honlapján. Eszerint a szoftvercég valóban visszaélt monopolhelyzetével, megszegve az üzleti verseny szabályait, saját akaratát erőszakolva az azonnali üzenetküldőkben és médialejátszókban érdekelt egyéb vállalatokra. Éppen ezért 32 millió dollár megfizetésére kötelezik a céget, amely az eredeti mellett köteles piacra dobni a Windows operációs rendszer butított változatát is.

Emlékezhetünk arra, hogy a Microsoft novemberben megállapodott a vizsgálat korábbi kezdeményezőjével, a Daum Communications nevű internet-szolgáltatóval, amely még 2001-ben jelezte kifogásait. Ez azonban nem jelentette az ügy végét, és a vizsgálat folytatódott - ennek eredménye a jelenlegi ítélet, amely tehát az Európai Bizottság döntéséhez hasonlóan egy "butább" Windows kiadását követeli meg. Ezt a jelenlegi verzió megtartása mellett képzelik el, tehát a Microsoft egyszerre két különböző változatot lenne köteles a piacon tartani, egy változatlant, míg az újban az MSN üzenőszoftvert és a Media Player szoftvereket nélkülözve. A 32 millió dolláros büntetés az eddigi legnagyobb összeg, amit a bizottság külföldi cégre rótt ki. A szabályozó szervezet hat hónap haladékot adott a vállalatnak a felkészülésre.

A Microsoft válaszközleményében jelezte, hogy nem értenek egyet az ítélettel és mielőbb fellebbezni fognak. Nem élnek ugyanakkor korábbi fenyegetésükkel, és nem vonják ki az országból az operációs rendszert, inkább jogi úton igyekeznek meggátolni a döntés végrehajtását. Erre természetesen idén már nem lesz idő, így az ügy jövőre is folytatódik. A júniussal zárult előző üzleti évében a Microsoftot összesen 2,08 milliárd dollár terhelte a versenytársak, a felhasználók és az állami felügyeletek panaszainak jogi rendezése miatt az egy évvel korábbi 2,53 milliárd dollár helyett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások