Az Intel kritizálja a százdolláros laptop ötletét

Az Intel kritizálja a százdolláros laptop ötletét

2005. december 11. 12:56, Vasárnap
A processzorgyártó elnöke szerint a százdolláros eszköz nem lesz sikeres, mivel még fejlődő országok lakossága sem mutat érdeklődést iránta. Itt egyedül a nagyobb választékot nyújtó PC lehet a megoldás.

Craig Barrett egy Srí Lankán tartott sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a Massachusetts Institute of Technology (MIT) idén ismertetett fejlesztéséről, amely szerinte éppen korlátozott lehetőségei miatt ítéltetett bukásra. Elmondása szerint a múltban már több hasonló kísérlet is indult, ám egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel csak egy nagyon szűk réteg volt hajlandó megbarátkozni az alacsony ár okozta korlátozottsággal. Ebből vonta le következtetését, miszerint a hagyományos PC - bármilyen megfizethetetlen is egyes régiókban - továbbra is a legjobb megoldást kínálja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az MIT kezdeményezéséről szeptember végén mi is beszámoltunk. A kifejezetten a szegény, fejlődő országok lakosságának szánt laptop több érdekes megoldást ötvöz, amelyek közül egyértelműen kiemelkedik a kézi, kurblis megoldás, amely alkotója szerint valóban mobillá teszi az eszközt. Akkor elhangzott, hogy Brazília, Thaiföld és Egyiptom már jelezte érdeklődését, és megjelenésekor már 0,5-1 millió darabot vásárolnának. Nicolas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója akár a 800 milliós példányszámot is elérhetőnek tartja, bár ez kissé túl optimistának hat. A laptop színes kijelzőt, Wi-Fi csatlakozót, 500 MHz-es órajelű processzort, valamint 1 GB flashmemóriát foglal magában.

Barrett elmondása szerint maga az Intel is dolgozik az elmaradott régiók felzárkóztatásán, de ezt egészen másként képzelik el. Fontos projektként tartja számon a WIMAX-hálózatok kialakítását, az ázsiai kommunikációs cégekkel való együttműködést, de nem gondolkoznak egy olyan limitált terméken, mint amilyen a százdolláros laptop. "Mi a megfizethető, de teljes funkcionalitású PC-ben gondolkodunk, nem kézi kütyükben" - jelentette ki Barrett, aki szerint az utolsó negyedéves szerényebb eredmények nem jelentenek visszaesést, mindössze a célok és határidők újragondolását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások