Drága lesz a német elektronikus betegkártya

Drága lesz a német elektronikus betegkártya

2005. december 13. 01:09, Kedd
A német Magán Betegbiztosítók Szövetsége (PKV) szerint minden előzetes költséghatárt át fog lépni a 2006-ban bevezetendő új elektronikus betegkártya. A legújabb becslések szerint a rendszer akár a korábban tervezett összeg háromszorosába is kerülhet.

"Korábban úgy számolt a német kormány, hogy 1,4 milliárd euróból kihozza az elektronikus betegkártyát. Nos, sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy ez összeg inkább a négymilliárd euróhoz közelít, mintsem a másfél milliárd euróhoz" - nyilatkozta Klaus Dietz, a PKV elnöke. Hermann Barenfanger, a TKK betegbiztosító szóvivője ugyanakkor cáfolta állítását: senki sem tudja, hogy a rendszer végül mennyibe fog kerülni, így felelőtlenség előzetes jóslásokba bocsátkozni ebben a kérdésben.

Az eredeti tervek szerint 2006-tól Németország mind a 82 millió állampolgárának lenne elektronikus betegkártyája. Ez váltaná fel a hagyományos társadalombiztosítási kártyát és a szakemberek szerint ezáltal jelentősen javulhatna az orvosi ellátás.


A rendszer több lépcsőben kezd működni. Először az elektronikus receptek veszik át a hagyományos receptek helyét, majd a sürgősségi betegellátásban és a 112-es segélyhívó hálózatban kap egyre nagyobb szerepet az új rendszer. Végül minden állampolgárnak lecserélik a TB-kártyáját és az új elektronikus kártyák már tartalmazni fogják nemcsak a személyi adatokat, de azt is, hogy az illető szenved-e és ha igen, milyen betegség(ek)ben, mikor és milyen kezeléseket kapott stb. Adatvédelmi szempontból fontos kiemelni, hogy a beteg maga döntheti el, hogy a kártya pontosan milyen információkat tartalmazzon.

Az igéretek szerint az új kártyával az Európai Unió többi tagállamában is megfelelő ellátást kaphatnak majd a német állampolgárok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások