Újabb jogi győzelmet ünnepelhetnek a fájlcserélők

Újabb jogi győzelmet ünnepelhetnek a fájlcserélők

2005. december 16. 18:48, Péntek
A Flensburgi Tartományi Bíróság döntése értelmében a Logistep cég a jövőben nem követelheti az internetszolgáltatóktól a fájlcseréléssel vádolt felhasználók személyes adatainak kiadását. A polgárjogi szervezetek és a fájlcserélők jelentős győzelemként ünneplik az ítéletet.

Az ítélet indoklása szerint egyetlen internetszolgáltató sem tehető felelőssé, ha előfizetője a szerzői és egyéb jogi törvénybe ütköző cselekményt folytat, éppen ezért nem kötelezhető ezen személyek adatainak kiadására sem. Utóbbit semmilyen esetben sem követelheti az ISP-ktől a Logistep. A szolgáltatók, köztük a berlini Versatel cég és a fájlcserélők jogi képviseletét ellátó frankfurti Schalast & Partner Ügyvédi Iroda munkatársa, Ernst Georg Berger precedensértékűnek nevezte a bíróság döntését.

A Logistep eljárása a kezdetektől óriási felháborodást váltott ki. Idén nyártól ugyanis a cég bevetette a fájlcserélők elleni harcban saját fejlesztésű szoftverét, amely állítása szerint képes arra, hogy kiderítse: egy adott időpontban melyik szolgáltató melyik előfizetője milyen IP-címről milyen illegálisan másolt játékokat, filmeket, szoftvereket vagy zeneszámokat, illetve zenei albumokat töltött le. Ráadásul ezeket a találatokat a program elmenti, így a vállalat érvelése szerint bizonyítható, hogy ki, mikor, milyen szerzői jogi bűncselekményt követett el. A Logistep ezért követelte az internetszolgáltatóktól érintett előfizetőik személyes adatainak kiadását, amit azonban azok azonnal megtagadtak.

A módszer eredményességét jól példázza, hogy a Zuxxez Entertainment, az Earth 2160 című számítógépes játék kiadója, illegális másolatok miatt a Logistep segítségével csak idén júniusban és júliusban több mint 20 ezer feljelentést tett ismeretlen személyek ellen a karlsruhei ügyészségen. Ám ez még nem volt elég. A társaság automatikus e-mailek tömegével bombázta az érintett szolgáltatókat. A Logistepet e tevékenysége miatt egyesek már spamküldőként aposztrofálták. A berlini Versatel cég például két héten belül nem kevesebb mint 507 felszólító elektronikus levelet kapott a Logisteptől. Egyetlen nap alatt 167 e-mailt regisztráltak, ami jócskán lelassította a berlini ISP szerverét.

Magyarországon szerencsére még nem fajult idáig a fájlcserélők és az illegális másolók, illetve a szerzői jogvédő szervezetek közötti harc. Jelentős felháborodást kiváltó ügyekre azonban így is jócskán akadt példa: elég csak az ASVA Filmvadász-programjára vagy a nemrég a ProArt nevű szervezet által ősszel elindított Együtt a zenéért kezdeményezésre gondolni. Erre persze a fájlcserélők is válaszoltak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások