Tábort vált a HP: a HD DVD-t is támogatja

Tábort vált a HP: a HD DVD-t is támogatja

2005. december 19. 14:51, Hétfő
A gyártó betartotta korábbi ígéretét, és a Blu-ray mellett a HD DVD táborához is csatlakozik, mivel a konkurens szabványt több részletében is jóval hatékonyabb megoldásnak tartja a kék lézernél.

A Hewlett-Packard először októberben jelezte, hogy szeretné módosítani a Blu-ray formátumot, kiküszöbölve annak egyes hátrányos részleteit. A világ második számú PC-gyártója által javasolt változtatások azonban nem nyerték el a Blu-ray Szövetség egyéb tagjainak tetszését, és a javaslat hamarosan vitává fajult. Egy hónapra rá a HP már azzal fenyegetőzött, hogy átáll a konkurens táborba, és bár továbbra is támogatni kívánja a formátumot, a Toshiba szabványát tartja jobb megoldásnak.


Egyre éleződik a formátumháború
A vállalat a Managed Copy, illetve az iHD alkalmazását javasolta a Sony vezette csoportosulásnak, hangsúlyozva, hogy ezek már megtalálhatók a konkurens formátumban. Előbbi a korlátozott másolást teszi lehetővé, vagyis a HD filmekről legális másolatokat készíthetünk, illetve szabadon mozgathatjuk azokat otthoni hálózatunkon. A második technológia egy XML-en alapuló, a Windows Vistában is megtalálható interaktív felület, amely révén a vásárlónak több lehetősége, nagyobb rálátása lesz a nagy felbontású tartalmakhoz mellékelt eszközökre. A szövetség nem zárkózott el a Managed Copy alkalmazása elől, ám ezt csak 2006 tavaszán valósítanák meg, míg az interaktív felületet inkább javás alapra helyeznék.

A HP most valóra váltotta korábbi ígéretét, és hivatalosan is bejelentette a HD DVD formátum és a mögötte álló csoportosulás támogatását. A lépést a felhasználók érdekében határozták el: szerintük a két említett technológia igenis a vásárlók életét könnyíti meg, és teszi ezzel jóval vonzóbbá az adott szabványt. Érdekes húzás ez a vállalat részéről, amelyre éppen akkor kerül sor, amikor eldőlni látszik a formátumok versenye, és a HD DVD nem áll valamit fényesen. Valószínűleg ezért sem hagyják el a kék lézeres tábort, így bármikor visszatérhetnek a kizárólagos támogatáshoz, ha mégis befuccsolna a Toshiba kezdeményezése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások