20 japán óriás egy kiscég szabadalmai ellen

20 japán óriás egy kiscég szabadalmai ellen

2005. december 22. 15:15, Csütörtök
Nem kevesebb, mint húsz japán nagyvállalat fogott össze, és indított összesen öt pert egy tengerentúli cég szabadalmainak megsemmisítéséért, mivel azok veszélyeztetik működésüket.

Az együttműködő cégek között ott van a Sony, a Toshiba, a Matsushita/Panasonic, a Fujitsu és a NEC, amelyeket egy közös cél vezérel: megszüntetni az amerikai fél által birtokolt szabadalmakat és egyben igazolni, hogy tevékenységükkel nem sértették ezen szabadalmakat. Egészen pontosan három bejegyzésről van szó, amelyek közül talán a "változó órajelű, nagy teljesítményű mikroprocesszor" kifejlesztését és alkalmazását érintő a legfontosabb. A Patriot Scientific eközben igyekszik bizonyítani, hogy szabadalmai valósak, és továbbra is ragaszkodik ezek megtartásához.

A Patriot neve ismerős lehet: februárban beszámoltunk arról, hogy a cég hasonló indokok miatt perben állt az Intellel, és az AMD váratlanul jelentős befektetésre szánta el magát, hogy részesedéshez jusson a vállalaton belül. A processzorgyártó ekkor két technológiát is licencelt, ám ennél jóval fontosabb volt a jogi úton folytatott harc, amelyben a kiscég már sok tapasztalatot szerezhetett. Tavaly januárban több nagyvállalatot is bepereltek, mégpedig azzal a váddal, hogy a szabadalomba ütköző Intel chipekre építették termékeiket. Jeff Wallin, a vállalat vezérigazgatója szerint a szabadalom a 120 Mhz-nél nagyobb órajelen futó összes processzort érinti, így a bírósági perekkel komoly veszélybe sodorhatták az Intel és partnerei működését.

Természetesen ezúttal sem mentek ilyen messzire: amint azt sejteni lehetett, a Patriot végül lemondott igényeiről, ám átadta az ügyet partnerének, a Technology Properties Limited (TPL) nevű cégnek. Ezt úgy hajtották végre, hogy minden saját pernek véget vetettek, és szövetségesük rögtön hasonló vádakkal fordult a bírósághoz, tovább folytatva a jogi vitát. Ezek az ügyek azóta is tartanak, ám eddig nem sok említésre méltó esemény történt.

A most indult öt perrel tehát a japán cégek ellentámadásba lendültek. A Patriot eddigi pályafutását jellemzi, hogy most zárták le első pénzügyileg pozitív negyedévüket, amit természetesen elsősorban licencelési bevételeknek köszönhetnek. David Pohl, a cég elnök-vezérigazgatója válaszában ezzel magyarázta a korábbi perek félbehagyását, hangsúlyozva, hogy a licencelésre és új üzleti lehetőségekre koncentrálnak. Mindenesetre érdekes, hogy egy meglehetősen jelentéktelen vállalkozás ekkora riadalmat tudott kelteni nagyvállalati körökben és akkor még nem beszéltünk a hosszú pereskedésről, ami még csak most következik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások