Napi kétmillió eurós büntetés a Microsoftnak

Napi kétmillió eurós büntetés a Microsoftnak

2005. december 22. 23:59, Csütörtök
Az Európai Bizottság napi kétmillió euró büntetést akar kivetni az egyesült államokbeli Microsoftra, ameddig a világ legnagyobb szoftvergyártója nem tesz eleget a bíróság által rárótt kötelezettségnek.

A vállalatnak nyilvánosságra kellene hoznia a Windows forráskódját annak érdekében, hogy más cégek az operációs rendszerrel optimálisan együttműködő programokat tudjanak kifejleszteni szerverekre és PC-kre. Az úgynevezett interoperabilitás megteremtése a Microsoft piaci túlhatalmát volna hivatva megtörni, de Brüsszel megállapítása szerint - amit a felek által közösen kiválasztott monitoring bizottság szakvéleménye is alátámaszt - a társaság által szolgáltatott információk elégtelenek és pontatlanok. A bizottság úgy fogalmazott, hogy a szóban forgó dokumentumok megértésére tett próbálkozás frusztráló, időigényes és végső soron teljesen eredménytelen feladat.

Neelie Kroes versenyügyekért felelős bizottsági tag szerint ilyen helyzetben nincs más választás, mint a napi büntetés kivetésével rákényszeríteni a Microsoftot arra, hogy tegyen eleget a bírósági határozatnak. A vállalatnak január végéig kell válaszolnia a bizottság ellenvetéseire, s ha addig nem teszi meg az elvárt lépéseket, a napi kétmillió eurós büntetés visszamenőleg, november 10-től kiszabható.

A Microsoft egyelőre nem reagált a brüsszeli felszólításra. A bizottság még tavaly márciusban büntette meg 497 millió dollárra a céget erőfölénnyel való visszaélés miatt, s akkor rendelte el a forráskód nyilvánosságra hozását is. A vállalat fellebbezett a döntés ellen, de a bíróság egy évvel ezelőtt helyben hagyta azt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások