Gates: az IBM a legnagyobb riválisunk

Gates: az IBM a legnagyobb riválisunk

2006. január 5. 15:02, Csütörtök
A Microsoft első embere a CES 2006 rendezvényen ismertette a készülő Vista operációs rendszer újdonságait, és interjújában némi meglepetésre a Nagy Kéket nevezte meg cége első számú riválisának.

A kiállítás nyitónapján tartott beszéde alatt Gates élőben mutatta be a Windows Vista újításait: az új háromdimenziós külsőt, a kibővült kereső funkciót, illetve a nagy felbontású filmanyagok lejátszásának és tömörítésének folyamatát. Mindeközben hangsúlyozta a szoftverek óriási szerepét, amely a szélessáv és a nagy felbontású tartalmak elterjedésében döntő szerepet játszik majd. "A szoftver lesz a lényeg. Ha az új megoldásokat kellően egyszerűnek és mégis vonzónak akarjuk elkészíteni, ezt csakis a megfelelő szoftverrel tudjuk megtenni" - jelentette ki a cég elnöke a Reutersnek adott interjúban.


Gates a vállalati ügyfeleknek fontos funkciók helyett ezúttal a fogyasztóknak szánt újdonságokat emelte ki. Kifejezetten az otthoni felhasználók meghódítására szolgál az MTV Network által beindított Urge zeneletöltő szolgáltatás, amely a Vista - pontosabban az új Windows Media Center - részeként érkezik majd, és több, mint kétmillió zeneszámhoz és kliphez biztosít hozzáférést. A DIRECTV szoftvere révén pedig a televíziós műsorokat, filmeket nézhetjük meg az asztali számítógépen, a DIRECTV eszközökön, illetve az Xbox 360 konzolon. Nem vitás, hogy e két szolgáltatás a konkurens cégekkel - Apple, Google - folytatott harc jegyében készült el. A szoftvercég időközben elérhetővé tett egy űrlapot, amelynek segítségével a bétatesztelők fejhetik ki véleményüket az operációs rendszer aktuális verziójáról.


A hírügynökségnek adott interjúban Gates a riválisokra is kitért, és érdekes részletre hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyanis cége első számú konkurense nem a Google, ahogy arra a média kitüntetett figyelme alapján következtethetnénk, hanem az IBM, amely ugyanakkor meglehetősen ritkán szerepel a különböző hírekben, jelentésekben. "Az emberek általában egyetlen riválisunkra koncentrálnak, számunkra ez egyáltalán nem újdonság" - jegyezte meg a szoftvercég elnöke.


A figyelem most jól érzékelhetően a Google-ra irányul, pedig szerinte az IBM jóval inkább kiérdemelné azt. Elmondása szerint a Nagy Kék négyszer annyi alkalmazottal és jóval nagyobb bevétellel rendelkezik, mint a Microsoft, és ezzel mindig is az első számú riválisuk volt. Az IBM ott van a szoftver, a hardver, valamint a szolgáltatások terén, és igencsak fontos szerepet játszott a következő generációs PlayStation kifejlesztésében is. A cég azonban ügyesen kerüli a feltűnést, emiatt a sajtó sem kezeli kiemeltként.

Vállalati újdonságairól szólva Gates megemlítette a beszéd- és képfelismerő technológiákat, a gyorsan bővülő webszolgáltatásokat, valamint új eszközöket, amelyek öt év alatt rengeteg új szokást, gyakorlatot honosíthatnak meg az internetezők körében. A szélesedő látókör ellenére azonban a Microsoft továbbra is elsősorban szoftvercég marad, és ő maga is mindig annak tekinti majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások