Jön az atomerőművek virágkora

Jön az atomerőművek virágkora

2006. január 5. 23:59, Csütörtök
Valóságos energetikai forradalmat hirdetett Jacques Chirac, amelynek célja, hogy az ország gyakorlatilag függetlenné váljon az energiahordozók importjától.

Ennek jegyében a francia államfő szerint húsz év múlva a francia vasutak egy csepp olajat sem fognak használni. A különböző alternatív energiaforrások hasznosítása mellett a tervek elsősorban a nukleáris energiatermelés növelésére épülnek. Az elnök bejelentette, hogy 2020-ban elkezdik az első negyedik generációs, még a mostaniaknál is biztonságosabb atomerőmű építését. Az energiaszükségletének 70 százalékát atomenergiából fedező országban 1993 óta nem épült nagy nukleáris erőmű, de az EdF 2012-ben megkezdi egy harmadik generációs, 1600 megawattos atomerőmű építését, amelyben részt vállalna az olasz Enel közművállalat is.

Az Egyesült Államokban, ahol 26 éve épült az utolsó reaktor, Bush elnök szerint az évtized vége előtt megkezdődik az új atomerőművek létesítése. Nagy-Britanniában újragondolják az erőművek korábban tervezett bezárását. Japán 2010-ig öt új atomerőmű üzembe állítását tervezi, ezzel az ország energiaellátásában az atomenergia aránya a jelenlegi 30 százalékról 40 százalékra nő. A legdinamikusabban a kínai atomenergia-ipar bővül: az ország egyre nagyobb energiaszükségletének fedezésére 2020-ig harminc új reaktor áll munkába. Várható, hogy az Európai Unió is inkább bátorítani fogja az atomerőművek építését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások