Kiszivárgott az Üvegtigris 2

Kiszivárgott az Üvegtigris 2

2006. január 6. 12:12, Péntek
Már jócskán idő előtt kiszivárgott és az interneten letölthető az Üvegtigris folytatása. A minőség ugyan gyenge és a film sem a végleges, de a premier csak két hét múlva lesz. December utolsó napjaiban került ki a stúdióból a népszerű film folytatásának egy változata, annak ellenére, hogy az eredeti premier időpontja január 19.

Éppen ezért is lepte meg a készítőket a hír, hiszen még tartottak az utómunkálatok. A most felkerült változat nem a kész film, valószínűleg lesznek ehhez képest módosítások a végleges változatban. Úgy értesültünk, hogy néhány jelenet még hiányzik és vannak olyanok, amelyek ki fognak kerülni a filmből. A kiadott anyag a stúdióból kiszivárgott változatokra (un. "WorkPrint") jellemző különböző fejlécekkel rendelkezik, képe viszonylag tiszta, nincsenek rajta jellegzetes, rossz minőségű szalagról átvett anyagokra jellemző hibák. Hangja egycsatornás, gyenge minőségű és hiányzik belőle a zene, így nem tud megfelelő filmélményt biztosítani.

Klikk ide! Klikk ide!
Részletek a most kiszivárgott változatból

Az ASVA közlése szerint azonban már eddig is 28 ezren töltötték le a félkész változatot. A másolat szinte az összes szokványos fájlcserélőről elérhető, bár sok ismert, filmletöltésre használt helyről kikerült: az üzemeltetők ugyanis vagy a minőséggel nem voltak megelégedve, vagy a film ismertsége miatt a premier előtti korai megjelenéssel voltak fenntartásaik. Az Üvegtigrist annak idején 150 ezren látták a moziban és nagyon jelentős sikereket ért el DVD eladások terén is, továbbá előkelő helyet foglal el a "legtöbbször letöltött" magyar filmek listáján is. Emellett sikerült elérnie a kultfilm státuszt, szállóigék származnak belőle, karakterei közismertek. A folytatás a legtöbb mai magyar filmmel ellentétben állami támogatás nélkül, 230 millió forintos költségvetésből készül.

Az alkotók mellett az ASVA is kutatja, a másolat megjelenésének körülményeit. A szervezet sajtóközleménye szerint a kiszivárgott másolat már most, két héttel a premier előtt hatalmas veszteséget okoz az alkotóknak. Közlésük alapján az illegális másolatok évente 5 milliárd forint kárt okoznak a magyar filmiparnak. Ennek ellentmond, hogy korábban a Kontroll szivárgott ki hasonló minőségben és körülmények között, ám ennek ellenére az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar filmalkotása lett.

A kikerült másolat alapján az Üvegtigris folytatásáról megoszlanak a vélemények.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások