Nagyvállalatokkal szövetkezik a DivX

Nagyvállalatokkal szövetkezik a DivX

2006. január 8. 18:40, Vasárnap
A napokban újabb partnerekkel szerződött a hatékony kodekjéről ismertté vált cég: a szórakoztató-elektronikai termékek piacán a JVC és a Pioneer, míg a világhálón a Google révén erősíti meg pozícióját.

Nem viccel a kiscég: a CES 2006 első napjain három új megállapodást jelentettek be, amelyek ismét növelhetik súlyát a lejátszószoftverek és hardverek terén. Elsőként a Pioneer rántotta le a leplet tervéről, amely az asztali készülékekkel, illetve házimozi rendszerekkel kapcsolatos. Új termékeik szintén támogatják a DivX formátumot, és tovább bővítik a kompatibilis lejátszók listáját, amelyekből eddig világszerte mintegy 50 millió darabot szállítottak le.

Ezzel egy időben adta hírül a JVC, hogy új autóba szerelhető DVD lejátszókkal egészíti ki portfólióját, amelyek a DivX-et is támogatják. Ezek a készülékek nevükhöz híven utazás közben felelősek a szórakoztatásért: az általában 3-4 hüvelykes kijelzőkön nézhetünk filmeket, koncerteket, vagy hallgathatunk zenét. Más kérdés, hogy a 100-150 ezer forintos ár kinek éri meg, pláne, hogy a vezető a saját érdekében mellőzni kénytelen ezt az élményt. Mindenesetre az "Autó DVD" termékek nagyobb testvéreikhez hasonlóan folyamatosan terjednek, és a DivX a JVC személyében fontos szövetségesre lelt.



A legnagyobb visszhangot kiváltó bejelentés a Google nevéhez fűződik. A keresőcég ugyanis szintén megállapodott a vállalattal, mégpedig a Google Video szolgáltatás kiterjesztéséről. Az együttműködés révén az internetes oldalon kínált tartalom a különböző hordozható eszközökön, lejátszókon is elérhetővé válik, és ezáltal a Google is jóval szélesebb rétegeket érhet el. A szerződő felek sajnos nem nyilatkoztak a részletekről, mindössze a remélt előnyökről ejtettek szót. A DivX ezzel egy időben Hollywoodhoz fűződő kapcsolatán is igyekszik javítani: Christopher McGurk, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió korábbi ügyvezető igazgatója csatlakozott a cég igazgatótanácsához, és biztosra vehető, hogy személye fontos összekötő kapocs lesz a filmstúdiók felé.

A cég legutóbb a nyáron robbantott, mégpedig a DivX 6-os verziójával. A fejlesztő ekkor is nagyobb teljesítményt és több vonzó újdonságot ígért, miközben a visszafelé-kompatibilitás sem szenvedett sérelmeket: minden hatos verziójú DivX film simán lejátszható régebbi lejátszókon is, legfeljebb az új funkciókat kell nélkülöznünk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások