Uwe Boll ismét büntetett - Bukott a Bloodrayne

Uwe Boll ismét büntetett - Bukott a Bloodrayne

2006. január 9. 08:19, Hétfő
Tudtuk, hogy ha Uwe Boll rendez, akkor a bukást borítékolhatjuk. De arra senki nem gondolt, hogy az Alone in the Dark brutálisan gyenge teljesítményét is alul lehet múlni.

És mégis sikerült. Az előjelek eleinte nem voltak rosszak, hiszen elég korrekt gárdát sikerült összevarázsolnia a filmhez. Kristanna Loken szép és norvég, valamint a T3-ból és pár férfimagazinból mindenki ismerheti idomait. Ben Kingsley még Oscar-díjjal is büszkélkedhet, így mindenféleképpen örülhettünk, hogy ő is szerepet vállal a filmben. Michelle Rodriguez, a latin kemény csaj, aki jelenleg a Lost című amerikai sorozatban teszi oda magát, ugyancsak bevállalt némi színészi tréninget a filmben. Mellettük még Michael Madsen és Billy Zane gondolta úgy, hogy felkínálják testüket a német hentes filmjéhez. Utólag pedig Meat Loaf, az énekes és Geraldine Chaplin, Charlie Chaplin lánya is csatlakozott a stábhoz.

Megtörtént a forgatás, Románia kapott egy kis pénzmagot a nyújtott vadregényes forgatási helyszínekért - és elkezdtek szállingózni a rossz hírek. Eleinte csak megdöbbenve értesülhetett a sajtó arról, hogy a tesztvetítések nem épp kecsegtető eredményekkel zárultak, majd a filmforgalmazó-gyártó Lion's Gate stúdiónak is tátva maradt a szája, hogy ők bizony nem ebben állapodtak meg a számítógépes játékadaptációk mesterével. Szó szót követett, Boll védte filmjét és a tesztközönség hozzá nem értését kárhoztatta, a stúdió viszont úgy döntött, hogy dobja a filmet és eladja a Bloodrayne jogait bagóért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A huzavona miatt a tervezett szeptemberi bemutató el is úszott szépen, de ekkor hirtelen a semmiből, mint egy főnixmadárként előkerült egy friss, alig 2005 végén alakult stúdió. A feltörekvő Romar Entertainment felkarolta a Bloodrayne forgalmazását, sőt a premier időpontját is kitűzték 2006 első hétvégéjére. Majdnem 2000 moziban tervezték bemutatni az alkotást.

A bomba múlt hét szerdán robbant, amikor kiderült, hogy a stúdió visszavonta a kópiák egy részét, valamint egyes moziláncok is visszaküldtek jó pár tekercset a gyártónak - így a tervezett 2000 mozi helyett végülis 985-ben mutatták be az új Boll-remeket. Ezt ismét vehetjük baljós előjelnek. Elkezdtek szállíngózni a kritikák, és egy közepes értékelésen kívül mindenki lehordta a filmet. Ugyan az IGN.com kritikusa kijelentette, hogy Boll elkészítette eddigi legjobb adaptációját - amivel viszont sajnos nem mondott túl sokat a nézőknek, hisz mind tisztában vagyunk a Mester eddigi filmjeinek könnyen felülmúlható minőségével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kritikusok ide vagy oda - csakis a néző véleménye számít. Miután a film az IMDB adatbázison rekordsebességgel tört utat minden idők legrosszabb filmjeit taglaló 100-as lista 40. helyére, így mondhatjuk, hogy a közönségnek sem tetszett annyira a film. Viszont az objektivitáshoz bevételi eredmény is szükségeltetik. Ez is megérkezett. A Bloodrayne az első hétvégéjén 1,2 millió dollárt szedett össze, ami bizony... khm, nem túl sok. Nézzük csak az eddigi filmjeivel való összevetést, mert csak így derülhet ki, hogy mekkorát is bukott valójában a Bloodrayne.

Boll House of the Dead-je 5,6 millió dollárral nyitott, majd 10,2-del zárt, ami egy 12 millióból készült filmhez (+ 10 millió marketingköltség) képest nem is olyan rossz. Jött az Alone in the Dark: a film ezúttal 20 millió dollárból készült, 15 milliót költöttek a reklámozásra és egy 2,8 milliós első hétvége után 5,2 millió dollárral fejezte be mozis pályafutását. A csökkenés nyomon követhető. Nos, a Bloodrayne költségvetése ismét nőtt, ezúttal 25 millió dollárt kapott Boll a forgatáshoz, a marketingre pedig 22 milliós rekordösszeg jutott. Az eredmény pedig 1,2 millió dollár az első hétvégén, ami az előző filmek lefutását tekintve valószínűleg 2 millió dollár körüli végeredményt sejtet. Vagyis a Bloodrayne még annyi pénzt sem fog hozni a konyhára, mint az Alone in the Dark az első három napon. Nem semmi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hogy mit hoz a jövő? Pletykák találhatóak szanaszét a neten, hogy mit fog rendezni Boll, de csak egy dolog tűnik biztosnak a pletykák tengeréből, a többi híresztelés egyelőre pletykaszinten mozog. 2006. december elsején kerül moziba a In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, a film, amit Uwe Boll 60 millió dollárból forgatott (igen, a forgatásnak már vége) olyan színészekkel, mint Jason Statham, Ray Liotta, Burt Reynolds, Leelee Sobieski, Kristanna Loken, Claire Forlani és Ron Perlman. Boll közölte, hogy hatalmas ívű, epikus művet sikerült kameravégre kapnia, amivel csak a Gyűrűk ura vetekedhet monumentalitásban. Az egyelőre csak angol nyelven elérhető előzetest elnézve ebben nem vagyunk biztosak. Mindenesetre a mester azzal fenyegette meg rajongóit, hogy a Dungeon Siege-adaptáció elképzelhető, hogy két részben fog moziba kerülni.

Hogy miképp kell horrort rendezni, azt Eli Roth mutatta meg a héten a Hostel című filmmel, amely alig 5 millió dollárból készült, szinte majd' minden plakátját betiltották - és mégis 20 milliós első hétvégi bevételt hozott. Persze sokat számított, hogy marketingcélokból odavarázsolták a poszterre Quentin Tarantino nevét, de a Fűrészre hajazó kinézet mit sem von le a siker értékéből.

Még valami. A Boll-filmek hazai forgalmazásáról továbbra sincs hír.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Bloodrayne
amerikai horrorfilm, 94 perc

Rendezte: Uwe Boll
Forgatókönyvíró: Guinevere Turner
Operatőr: Mathias Neumann
Vágó: David Richardson

Szereplők
Kristanna Loken - Rayne
Michelle Rodriguez - Katarin
Ben Kingsley - Kagan
Michael Madsen - Vladimir
Matthew Davis - Sebastian
Billy Zane - Elrich
Will Sanderson - Domastir
Udo Kier - Regal Monk
Meat Loaf - Leonid
Michael Paré - Iancu


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások