Genetikailag módosított kukoricafajtákat engedélyez az EU

Genetikailag módosított kukoricafajtákat engedélyez az EU

2006. január 14. 10:23, Szombat
Az Európai Bizottság pénteken további három, a Monsanto amerikai konszern által előállított, genetikailag módosított kukoricaféleség importját és forgalmazását engedélyezte. Termesztésükhöz nem járul hozzá az EU.

Az engedély a 25 tagországú unió területére vonatkozik, és tíz évre szól. A GA21 és a MON863 kukoricafajta élelmiszer adalékanyagként, a MON810-es kukorica pedig takarmányként hasznosítható. Mindhárom fajtán, illetve a belőlük gyártott termékeken fel kell tüntetni, hogy genetikailag módosított terményről van szó.

Az Európai Unió 2004 májusában oldotta fel a gm-terményekre vonatkozó hat éves tilalmat, egyben megszabta azok szigorú engedélyezési és címkézési követelményeit. Ennek ellenére több uniós tagország közegészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokból nem járul hozzá a gm-termények behozatalához. Akaratukat azonban az EU-szitjén nem tudták érvényesíteni, jóllehet a tagországok többsége nem támogatja a gm-termények élelmiszer- ,illetve takarmánycélú hasznosítását.

Az illetékes miniszterek már a 15. alkalommal tartott értekezletükön képtelenek voltak közös álláspontot kialakítani. Ilyen helyzetben az EU bizottsága hozott döntést, összesen eddig hat gm-kukoricaféleség behozatalát engedélyezte.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások