Azonnali üzenetküldők felé nyit az IBM

Azonnali üzenetküldők felé nyit az IBM

2006. január 25. 09:40, Szerda
A Nagy Kék tervei szerint vállalati ügyfeleknek szánt Lotus Sametime azonnali üzenetküldő rendszerét az AOL, a Yahoo és a Google révén több, otthoni felhasználásra szánt szoftverrel ötvözné.

A három kiszemelt az AOL, a Yahoo, illetve a Google saját azonnali üzenetküldő szoftverei, amelyek az IBM saját megoldásával ellentétben kifejezetten az otthoni felhasználókat célozzák meg. A Microsoft nem szerepel a listán, amit elemzők azzal magyaráznak, hogy a szoftvercég az IBM legnagyobb vetélytársa a vállalati szférában, így a vele való együttműködés - legalábbis ezen a téren - kizárható. Az AOL révén elérhetővé válik az AIM, az ICQ és iChat hálózat, illetve a Clearinghouse szolgáltatás (egyéb vállalati megoldások) a két keresőcég pedig saját szoftveréhez engedélyez hozzáférést. A közös kapcsolódást a Session Initiation Protocol (SIP) révén valósítják meg.

A Lotus Sametime hálózatán az IBM saját adatai szerint mintegy 15 millió felhasználó tevékenykedik nap mint nap, akik munkahelyükről veszik igénybe a szolgáltatást. Ez nem tűnik kiemelkedő eredménynek: tavalyi felmérés alapján az America Online AIM hálózatát körülbelül 40 millió felhasználó, a Yahoo Messengert 20 millió, míg a Google Talkot ennél jóval kevesebben vették igénybe, mivel utóbbi alig valamivel több, mint fél éve debütált.

A vállalati szférában azonban más a képlet, és a 15 milliós adat mindenképpen elismerésre méltó. A cég azonban inkább azt emeli ki, hogy a világ 100 legnagyobb vállalatából 60 az ő szoftverüket használja - ebből 25 olyan óriás, amely egyenként több, mint százezer felhasználóval járul hozzá az összlétszámhoz.

Az említett alkalmazások nemcsak az azonnali üzenetküldést, hanem a hangtovábbítást és a videokonferenciát is lehetővé teszik. Az IBM számára mindkettő fontos, és már jelezte, hogy új partnerei, többek között az Avaya, a Nortel, illetve a Siemens segítségével fontos újításokkal készül. A Sametime legújabb, 7.5-ös verziójának ismertetésében a Mac OS X 10.4 és Linux támogatást is megtaláljuk.

Az óriáscég tehát látványos nyitásra szánta el magát, amellyel nyilván saját szoftverük népszerűsítése is a cél. A Lotusphere konferencián bejelentett együttműködés révén hatalmas szövetség van kibontakozóban, amelynek erejét senki nem becsülheti le.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások