Időben elkészül az Intel 45 nm-es generációja

Időben elkészül az Intel 45 nm-es generációja

2006. január 26. 10:30, Csütörtök
A processzorgyártó egy memórichip bemutatásával elsőként demonstrálta a 45 nanométeres gyártástechnológia előnyeit, és leszögezte, hogy időben, 2007 második felében elkészül az új generáció.

A hivatalos közleményben beszámoltak az első teljes funkcionalitású, 45 nm-es csíkszélességű SRAM (Static Random Access Memory) chip elkészültéről. Véleményük szerint ezzel igazolták, hogy tudják tartani a korábban kitűzött határidőket, és a Moore törvény korlátainak kitolásával 2007-ben újabb fejlesztésekkel jelennek meg. Ez azt is jelenti, hogy továbbra is két évet szánnak az egyes generációknak.

A most bemutatott 153 Mb-es, 119 mm² méretű SRAM chip 1 milliárd tranzisztort foglal magában. Eddigi eredményeik szerint a 45 nanométeres technológia ötödannyi szivárgással jár a tranzisztoroknál, mint a 65 nm-es előd, és egyben 20 százalékkal növeli azok sebességét. Elképzelhető, hogy ily módon a Pentium processzoroknál végre valóban átléphetik a 4 GHz-es álomhatárt, bár azt már korábban megpendítették, hogy vetélytársukhoz hasonlóan már ők sem az órajel növelését tartják elsődleges fontosságúnak. Addig is tovább folyik a fejlesztés az oregoni üzemben, és a gyártásba az Arizona államban épülő Fab 32, illetve az izraeli Fab 28 is becsatlakozik majd.

Ami a jelenlegi, 65 nanométeres generációt illeti, a gyártó itt is jól teljesít. Épp a napokban jelentették be, hogy már 1 millió darabot leszállítottak a Core Duo, a Presler magos Pentium D 9xx és a Pentium Extreme Edition 955 chipekből, amelyeket asztali és mobil megoldásokban, illetve az Apple új Macintosh számítógépeiben is felhasználtak. Az új generáció saját előrejelzésük szerint a harmadik negyedév tájékán veszi majd át a vezetést, addigra ugyanis többet szállítanak majd, mint a kifutóban lévő 90 nanométeres példányokból.

A nagy vetélytárs, az AMD eközben ötéves rekordot ért el a mikroprocesszor piacon. Részesedésük a Mercury Research számításai szerint az év végén meghaladta a 21 százalékot, ami 3 százalékos növekedést jelent egyetlen negyedév alatt. Van tehát miért kapaszkodnia az Intelnek, bár nagy fölényét egyelőre nincs mitől féltenie.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások