Tömeges adatmódosítások a Wikipediánál

Tömeges adatmódosítások a Wikipediánál

2006. február 1. 19:19, Szerda
Amerikai szenátorok és képviselők munkatársai közel ezer bejegyzést tettek vagy módosítottak a lexikonban. A módosítások az egyszerű helyesírási hibák kijavításától a biográfiák teljes átdolgozásáig terjedtek.

Újabb botrány van kialakulóban az ingyenes online lexikon, a Wikipedia körül. A kongresszusi képviselők és szenátorok munkatársai által elvégzett módosítások célja az esetek többségében egyértelműen az volt, hogy az adott politikust a valósnál lényegesen kedvezőbb színben tüntessék fel. Számos szenátor életrajza mögül például kivették a kritikus megjegyzéseket és helyettük az illetőt dicsérő mondatokat írtak be. Teljes módosításon esett át például Robert Byrd demokrata és Tom Coburn republikánus szenátor önéletrajza.

Az elítélendő akciókról a Massachusetts szövetségi államban kiadott Lowell Sun nevű napilap rántotta le a leplet. Az újság megírta többek között, hogy a segítőkész munkatársak megszépítették Matty Meehan demokrata kongresszusi képviselő életrajzát. Kitörölték például a választási beszédéből azt a részt, hogy megválasztása után nyolc évvel lemond a képviselői székéről. Meehan irodavezetője, Matt Vogel nem is tagadta a módosításokat. Mint elmondta, tavaly júliusban bízta meg egyik beosztottját, hogy cserélje ki a képviselő életrajzát egy, az iroda által elkészített jobb változatra.

A Wikipediánál - érthetően - felháborodva fogadták a hírt, a szervezet első reakciója az volt, hogy lezárták a kongresszusi képviselők és a szenátorok hozzáférését a lexikonhoz. Az IP-blokkolás átmeneti és elvileg egy hétig tart, ám nem zárható ki, hogy további szigorításokra is sor kerül.
Korábban már számos kritika érte a Wikipediát, hogy nem szűrhetők ki az ilyen módosítások és csalások. Igazi megoldást azonban az üzemeltetőknek eddig még nem sikerült találniuk erre a problémára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások