Még idén újít az Nvidia és az ATI

Még idén újít az Nvidia és az ATI

2006. február 2. 11:49, Csütörtök
A legújabb pletykák szerint még az idén robbantani szeretne mindkét grafikus chipgyártó: az Nvidia G80 júniusban, míg az ATI R600 kódjelű, következő generációs processzora valamikor az év vége előtt jelenik meg.

A kétségbe vonható hír a VR-Zone oldaláról származik, amely tegnap számolt be legfrissebb értesüléseiről. Írásukban azt állítják, hogy az Nvidia G80 jelzésű grafikus chipje meglehetősen korán, már a júniusi Computex kiállításon bemutatkozhat, míg a nagy vetélytárs ATI némileg lemaradva, az év vége felé követi példájukat, az R600 kódjelű fejlesztésükkel. Igaz, a lemaradásért ismét gyártástechnológiai fejlesztésekkel igyekeznek kárpótolni bennünket, és a csíkszélességet illetően - amennyiben igaz a hír - újabb előrelépésre készülnek.

A lap szerint a már javában készülő G80 a TSMC 80 nanométeres gyártósorán készül, az Nvidia tehát végre bevállalta a nagyobb ugrást, amit a GeForce 7800 GTX esetében még elkerültek. Ezen állításukat a TSMC nemrég tett bejelentésére alapozzák, amelyből kiderül, hogy főbb támogatóik között ott van az Nvidia is, amely a beígért 19 százalékos méretcsökkenés előnyeire áhítozik. A G80, illetve az erre épülő kártyák az egyesített shadermegoldásra épülnek, az órajelet illetően az 1-2,5 GHz-es párosítás valószínű, és számíthatunk a DirectX 10, WGF 2.0 és Shader Model 4.0 támogatására.

Klikk ide! Klikk ide!
Időskálán a GPU mérete és a tranzisztorok száma - klikk a nagyobb képekhez

Az Nvidiához kapcsolódó hír, hogy a korábbi kijelentésekkel ellentétben a GeForce 7 család néhány tagja mégis megjelenik AGP-s változatban. A GeForce 7800 GS-ről már elérhető egy korai teszt, amelyen a kártya a Radeon X850 XT-vel mérte össze erejét. Ebben egész jól szerepelt, bár komoly előnyre csak túlhúzva, illetve shadergazdag környezetben jutott. A régebbi alaplapok tulajdonosainak azonban mindenképpen jó hír, hogy nem kell teljesen lemondaniuk a jelenlegi generációról.

Ami a vetélytársat illeti, itt sem kell lemondanunk az újdonságokról, bár erre minden valószínűség szerint az év végéig - vagy még tovább - kell majd várnunk. Addigra készül el ugyanis a szintén következő generációs R600 kódjelű chip, ami állítólag már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A lap információi szerint a technikai paraméterek nagyjából megfelelnek a tavaly nyáron kiszivárgott részleteknek: a chip, illetve az erre épülő kártyák 64 egyesített shader futószalagot, a 800 MHz-es magórajelet, valamint 256 bites vezérlőre támaszkodó 512 MB, 1,8 GHz-es Samsung GDDR4 memóriát tartalmaznak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások