Digitális vízjelekkel a kalózok ellen

Digitális vízjelekkel a kalózok ellen

2006. február 7. 13:54, Kedd
Új módszerekkel hirdetett harcot az illegálisan másolt és a fájlcserélő hálózatokon terjesztett játékok, filmek, zenei albumok és szoftverek ellen az MP3 zenei fájlformátumot kifejlesztő Fraunhofer Intézet.

A német intézmény az idei CeBIT-en akarja bemutatni annak a két szoftvernek a prototípusát, amelyekkel véleményük szerint felderíthetők lesznek a szoftverek, a játékok, a zenei albumok és filmek illegális kópiái. A két szoftver ehhez az úgynevezett digitális vízjel-technológiát használja fel. A Fraunhofer Intézet IPSI részlege Merit munkacsoportjának informatikai kutatói az egyik szoftvert képesek "becsempészni" a fájlcserélők közé, ahol a program illegálisan másolt tartalmakat tölt le és a leszedett fájlokban digitális vízjel után kutat.

A digitális vízjel-technológiát néhány portál már alkalmazza Németországban, köztük van a libri.de, a soforthoeren.de és a diadopo. A digitális vízjel alkalmazásának előnye, hogy nem kell azonosítani magát a felhasználót, hanem elég csak a vízjel meglétét bizonyítani. A digitális vízjel még azután is azonosítható, hogyha valaki egy albumot egy analóg mikrofon segítségével átmásol. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki lemásol egy videót vagy egy fotót.

A kutatók szerint a digitális vízjel-technológia sokkal megbízhatóbb, mint az eddig alkalmazott bármilyen digitális másolásvédelem és úgymond felhasználóbarátabb is azoknál. Az illető személyeknek ugyanis egy védett MP3-fájl lejátszásához már nincs szükségük drága, az adott DRM-mel kompatibilis készülékre, hanem bármelyik átlagos lejátszón meghallgathatják a kiválasztott zeneszámot. Dr. Martin Steinbach, a Merit munkacsoport vezetője kiemelte, hogy a rendszer nem a fájlcserélő hálózatok ellen akar fellépni, hanem azoknak illegális célokra való felhasználása ellen.

A másik kifejlesztett szoftver képes arra, hogy egy oldalon a különböző tartalmak között feltüntesse azokat, amelyeket illegálisan másoltak le. Így a felhasználók már eleve tudhatják, hogy másolt vagy eredeti felvételt töltenek-e le.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások