Hivatalos HTDV logó Európában

Hivatalos HTDV logó Európában

2006. március 21. 12:04, Kedd
Az európai digitális ipart képviselő EICTA kiadta a HDTV készülékek hivatalosnak szánt emblémáját. A szervezet szerint ezzel elülnek a jelzés és a fogalom körüli félreértések, azonban nem mindenki ilyen optimista.

Az Európai Információs és Kommunikációs Technológiai Ipar Szövetsége (European Information & Communications Technology Industry Association, EICTA) közleményében úgy fogalmaz, hogy az új, immár hivatalos HDTV logó lehetővé teszi, hogy a vásárlók "könnyedén felismerjék a nagy felbontású televízió szignált fogadó és feldolgozó készülékeket". Ezzel kívánják ugyanis eloszlatni a korábbi félreértéseket, amelyek a "HDTV Ready" 2005. januári bemutatkozását követően merültek fel.

A két jelzés ugyanis nem ugyanazt jelenti. A magyarázat szerint a HDTV Ready azon készülékeken található meg, amelyek probléma nélkül dolgozzák fel és jelenítik meg a nagy felbontású jeleket, míg a most kiadott HDTV logó ezen jelek, műsorok vételére és feldolgozására vonatkozik. Ennek megfelelően az első jelzés a kijelzőkőn, vagyis a televízió készülékeken kap helyet, míg a HDTV embléma a DVD lejátszók, felvevők, valamint a set-top-boxok területén talál otthonra. A beépített HDTV jelvevővel érkező televíziók várhatóan mindkét jelzést megkapják.


A brüsszeli székhelyű szakmai szövetség által kiadott két specifikációban ezen kívül egyetlen apró különbség található, amely azonban egészen érdekes következményeket vonhat maga után. Amíg ugyanis a HD Ready logóval ellátott készülékeknél előírják, hogy az analóg csatlakozó mellett mindenképpen jelen kell lennie egy DVI, vagy HDMI bemenetnek is (HDCP másolásvédelem támogatással), a HDTV jelzésű készülékeknél a gyártó már választhat a három közül. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy analóg és HDMI csatlakozóval ellátott televíziónk mellé egy kizárólag DVI kimenettel érkező lejátszót/felvevőt vásárolunk, és máris lőttek a kompatibilitásnak.

Persze azt a legtöbben kétségbe vonják, hogy bármelyik gyártó a minimális megoldást választaná, vagyis legalább kettő bemenetet elhelyeznek a készülékeken. A lehetőség azonban fennáll, így a jövőben is figyelnünk kell majd a választásnál.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások