Franciaország: szabadon konvertálhatók a digitális zenék

Franciaország: szabadon konvertálhatók a digitális zenék

2006. március 23. 21:23, Csütörtök
Az előzetes terveket felborítva már tegnap este elfogadta a Francia Nemzetgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint engedélyezik, hogy a felhasználók tetszőleges alkalommal átkonvertálhassák a digitális zenei fájlokat.

A francia parlament 296 igen szavazattal, 193 nem szavazat ellenében fogadta el a vitatott javaslatot. A törvény egyúttal szigorúan bünteti a fájlcserélést, illetve annak elősegítését is. Ahhoz azonban, hogy a törvény hatályba lépjen még szükség van arra is, hogy májusban a francia szenátus is jóváhagyja az előterjesztést. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki az iTunes internetes zenebolt-hálózat franciaországi portáljáról letölt egy AAC formátumú, a Fair-Play nevű másolásvédelemmel ellátott zeneszámot vagy zenei albumot, azt szabadon átkonvertálhatja bármilyen más formátumba. Ugyanez igaz a Sony Atrac és a Microsoft Windows Media Audio (WMA) vagy Windows Media Video (WMV) formátumaira is.

Mivel azonban a törvény szigorúan bünteti nem csak az illegális másolatok közzétételét, de terjesztését, illetve annak elősegítését is, így bárki, aki akár csak egyetlen illegális kópiát is letölt a világhálóról pénzbüntetésre számíthat. "Ez a francia állam által támogatott kalózkodás. Amennyiben a francia szenátus is elfogadja a törvénytervezetet, abban a pillanatban drasztikusan csökkenni fognak a legális zeneeladások. Ettől függetlenül bízunk abban, hogy az emberek nem fognak időt tölteni a másolásvédelem kijátszásával és a zeneszámok átkonvertálásával, hanem inkább az egyszerű utat választják és megvásárolják az iPod zenelejátszó készüléket" - nyilatkozta a Francia Nemzetgyűlés döntésére reagálva Natalie Kerris, az Apple szóvivője.

"Mi azt szeretnénk, ha egyetlen cég sem kerülhetne monopolhelyzetbe az online zenei piacon. Az pedig, hogy egy vállalat feltételekhez (például egy zenelejátszó készülék meglétéhez) köti a tartalmak elérhetőségét, szerintünk elősegíti a monopolhelyzet kialakulását. Szeretnénk, ha ezt a gyakorlatot az Európai Unió többi tagországa is átvenné tőlünk" - érvelt a javaslat mellett Richard Cazenave és Bernard Carayon, az UDP francia kormánypárt két nemzetgyűlési képviselője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások