Apple támogatás Windows telepítéshez

Apple támogatás Windows telepítéshez

2006. április 6. 15:17, Csütörtök
Az Apple ma bemutatta a Boot Camp névre keresztelt, jelenleg nyilvános béta tesztelés alatt levő alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy az Intel-alapú Macintosh számítógépek Windows XP-t futtassanak.

A mától letölthető Boot Camp lehetővé teszi a Microsoft Windows XP telepítőlemezzel rendelkező felhasználók számára, hogy egy Intel-alapú Mac gépre Windows XP rendszert telepítsenek, majd, a telepítést követően újraindíthatják számítógépüket és választhatnak, hogy Mac OS X, illetve Windows XP induljon el. A Boot Camp alkalmazás az augusztusban, az Apple fejlesztői konferenciáján bemutatkozó "Leopard" kódnevű új operációs rendszer alapszolgáltatásként lesz jelen.

"Az Apple-nek nem áll szándékában Windows-t értékesíteni vagy támogatni, de sok vásárlónk kifejezte érdeklődését aziránt, hogy az Apple felsőbb kategóriájú hardver-architektúráján Windows-t futtatna, most, hogy Intel processzorokat használunk" - nyilatkozta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termék-marketingért felelős alelnöke. "Úgy gondoljuk a Boot Camp még vonzóbbá teheti a Mac-et azon Windows felhasználók számára, akik fontolgatják a váltást."

A telepítő szoftver letöl­té­séhez 10 GB-nyi szabad helyre van szükség a merevlemezen - áll a cég sajtó­köz­le­mé­nyében. A Boot Camp leegy­szerűsíti egy Intel-alapú Mac tele­pítését azzal, hogy egyszerűen lépésről-lépésre végigvezeti a felhasz­nálót a tele­pítés különböző lépésein: egy máso­dik partíció létre­hozásán, egy a szükséges meghajtó­programot tartal­mazó CD írásán és végül egy Windows XP telepítőlemezről történő installáláson.

Azonban az átálláshoz a legtöbb felhasználónak egy újabb Windows XP példányt is vásárolnia kell. "Nem használható fel a Mac-hez az a Windows XP lemez, amit az új Dell gépekhez kap a felhasználó" - figyelmeztet Tim Bajarin, a Creative Strategies munkatársa az Information Week oldalán. A PC gyártók által adott Windows lemezek csupán biztonsági másolatok és csak abban az esetben használhatóak fel, ha a gépre előre feltelepített rendszer összeomlik. Ezek a másolatok kötöttek az adott gép BIOS-ához és a Microsoft ügyfélszolgálatánál is csak az adott számítógép kerül regisztrálásra.

Bajarin szerint az Apple Boot Camp ajánlatával "az Apple és a Microsoft is csak nyerhet". A Creative Strategies elemzője úgy véli, a növekvő Windows XP eladások mellett így számos - a Mackre eddig csak áhítozó - Windows felhasználót is megnyerhet magának az Apple. A vállalat egyenlőre béta verziójú szoftverként kezeli a Boot Campet, mivel még nem nyújt támogatást azoknak, akik a használata mellett döntenek. Vélhetően a keményvonalas Mac felhasználók nem kívánnak majd élni az új lehetőséggel, de meglehet jónéhány potenciális Mac vásárlót sikerül rábírniuk majd arra, hogy az Apple gépei mellett tegyék le voksukat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások