Seagate: megbízhatóbb a merőleges adatrögzítés

Seagate: megbízhatóbb a merőleges adatrögzítés

2006. április 7. 17:02, Péntek
A merevlemezgyártó a merőleges adatrögzítést minden szempontból jobbnak találja a jelenlegi megoldásokhoz képest, amely szerintük nemcsak a sebességet, hanem a megbízhatóságot is növeli.

Joni Clark, a Seagate asztali PC üzletágának marketingigazgatója a napokban a Sharky Extreme weboldalnak adott interjúban beszélt a vállalat terveiről. Ebben többek között elmondta, hogy az új merőleges adatrögzítése technológiák révén nemcsak a merevlemezek sebességét, hanem azok megbízhatóságát is növelni tudják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben jelenleg nincs egyetértés a nagyobb gyártók között, és a cég egyelőre egyedül áll ezzel a kijelentéssel.



Clark hangsúlyozta, hogy a technológia révén megugorhat a merevlemezeknél alkalmazott adatsűrűség, ami megnöveli a fej pozicionálási és egyben az adatátvitel sebességét. Kutatásuk során azonban úgy találták, hogy az új eljárás révén a háttértárolók megbízhatóságát is növelni tudják, emiatt magabiztosan néznek az elkövetkező hónapok, évek elé. "A Seagate várakozása szerint termékeink legnagyobb részét már 2007-re az új technológiával szereljük fel" - jelentette ki az igazgató, hangot adva az optimista vélekedéseknek.

A merőleges adatrögzítés évek óta a nagyobb gyártók asztalán hever. Többen is jelezték - a Hitachi például pontosan egy évvel ezelőtt -, hogy dolgoznak a megvalósításon, ám eddig igen kevés eredmény látott napvilágot. A technológia lényege a merőleges rögzítés (perpendicular recording) elve, ami az adatok függőleges elhelyezkedésére utal a korongon - az adatrészek tehát nem a merevlemez felületével párhuzamosan, hosszanti irányban, hanem arra merőlegesen, egymás felett helyezkednek el. Becslések szerint az adatbitek merőleges elhelyezkedése nagyobb adatsűrűséget tesz lehetővé, de a technológia olyan újításokat követel, amelyek nehezítik a fejlesztést és növelhetik a költségeket.

A Seagate optimista véleményében a többi gyártó nem osztozik. A Western Digital - amely szintén egy évvel ezelőtt jelentette be első ilyen merevlemezét - például jelezte, hogy az új termékeknél alacsonyabb eredményt produkáltak, vagyis kevesebb használható példány gördült le a gyártósorokról, mint ahogy azt a hagyományos verziók esetében megszokták. A technológia tehát még mindig gyerekcipőben jár, és időbe telik, mire a gyártók kiküszöbölik az összes problémát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások