Aktiváláshoz köti egyes funkcióit a Vista

Aktiváláshoz köti egyes funkcióit a Vista

2006. április 14. 17:57, Péntek
A Microsoft következő operációs rendszere nemcsak a telepítésnél, hanem azt követően is, egyes funkciók - így például az Aero grafikus motor - használatához is ellenőrzi a szoftver eredetét.

Az operációs rendszer minden eddiginél nagyobb biztonsági szintjéről a szoftvercég egy alkalmazottja beszélt a napokban a Cnet-nek adott interjúban. Ebben elmondta többek között, hogy a számos trükköt, vizuális effektust tartalmazó Aero felület használatához is engedélyeznünk kell a program eredetiségvizsgálatának lefutását, és csak akkor vehetjük igénybe az új motor szolgáltatásait, ha legális másolatnak bizonyul saját példányunk.

"Azok, akik nem a Windows eredeti másolatát birtokolják, nem használhatják majd az Aero motort" - szögezte le a Microsoft embere az interjúban. Ez tehát azt jelenti, hogy a szoftvercég minden eddiginél jobban kiterjeszti a 2004-ben útjára bocsátott Windows Genuine Advantage (Eredeti Windows, Valódi Előny) programot, amely ezentúl nemcsak a telepítés során jelentkezik majd. Természetesen több más ilyen funkció létezhet még, amely ilyen feltételeket szabhat működésének, de erről egyelőre nem nyilatkoznak - nem tudjuk, vajon a Windows Vista mely részei esnek még hasonló besorolás alá.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az biztos, hogy az Aero motort nemcsak a jogtalan másolatok tulajdonosainak kell majd nélkülözniük: már februárban megismertük az egyes változatokat magában foglaló listát, és itt kiderült, hogy a Vista Basic nem is foglalja magában az új, sokak által feleslegesen csicsásnak tartott felületet. Azt is tudjuk, hogy az új grafikus effektek megkövetelnek majd bizonyos erőforrásokat és a rendszertulajdonságok közé beépített tesztelő többek között ezért osztályozza számítógépünket. A Microsoft minimálisan 1800 MB/s sávszélességet ír elő a memóriáknál, és azt is megtudhattuk, hogy a lassan általánossá váló 1280x1024-es felbontáshoz legalább 64 MB grafikus memóriára lesz szükségünk.

A szoftvercég igyekezett hangsúlyozni, hogy a Vista hardverkövetelményeiről idő előtt napvilágot látott lista korántsem teljes, éppen ezért nem tekinthető végleges verziónak. Mások viszont azt kifogásolják, hogy ennek megfogalmazása a vásárlók és eladók számára is túlságosan bonyolult, ezért először az érthetőségén kell javítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások