Olcsó 65 nm-es chipekkel erősít az Intel

Olcsó 65 nm-es chipekkel erősít az Intel

2006. április 21. 03:35, Péntek
A piacvezető processzorgyártó a hírek szerint egyszerre több új chipet dobott, illetve tervez piacra dobni. Az újdonságok között a Pentium D sorozat butított példányai és a Core Solo család mobil tagjai is megtalálhatók.

Szinte egyszerre futott be két hír az Intel szép csendben piacra dobott, illetve tervezett asztali és mobil processzorairól. Az összesen négy újabb példány egyike sem a teljesítményre éhes rajongóknak készült, ám megfelelő választás lehet azoknak, akik a teljesítmény/ár mutatókra hajaznak. A noteszgépekbe szánt chipek rendkívül alacsony fogyasztásuk, az asztali változatok kedvező áruk (és a hiányzó technológiák) miatt érdekesek.

A Pentium D sorozat 915 és 925 jelzésű tagjairól a kínai HKEPC számolt be nemhivatalos útitervében. Eszerint a két butított változat 2,8, illetve 3 GHz-es órajelen fut, 800 MHz-es FSB-re épül, 2x2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában és támogatja a 64 bites kiterjesztést. Hiányzik azonban a chipekből a hatékony energiafogyasztásért felelős SpeedStep technológia, valamint a virtualizáció, amely pedig az újonnan megjelenő ikermagos fejlesztések egyik fénypontjaként jelenik meg a két rivális prospektusaiban. A várakozások szerint mindkét processzor 65 nanométeres gyártástechnológiával készül és 178 dollár (37 ezer forint) körüli áron debütál, mégpedig a következő negyedévben.


Az Intel eközben piacra dobta a Yonah mobil sorozat két legújabb tagját, amelyek mindössze 5,5 wattot fogyasztanak. A Core Solo családban U1300 és U1400 néven jelzett változatok órajele is alacsony, 1,06 és 1,2 GHz, 533 MHz-es FSB-re támaszkodnak, másodszintű gyorsítótáruk mérete a szokásos 2 MB, és az asztali újdonságokhoz hasonlóan már 65 nanométeren készülnek. Tartalmazzák a SpeedStep technológiát, és áruk is valamivel magasabb: 225, illetve 245 dollár, vagyis 47, illetve 52 ezer forint.

A processzorgyártót közvetve érintő hír, hogy az AMD, a HP, a Sun és az IBM útjára indította a Green Grid elnevezésű projektet, amely elsősorban vállalatoknak igyekszik segítséget nyújtani a kedvező fogyasztású szerverek rendszerbe állítását és üzemeltetését illetően. Sokak szerint az AMD riválisa ellen használja a projektet, amikor kihangsúlyozza saját termékeinek fölényét ezen a téren, szembeállítva az Opteront a kétségtelenül hátrányosabb helyzetben lévő Xeonokkal szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások