Német kampány a fájlcserélési átalánydíjért

Német kampány a fájlcserélési átalánydíjért

2006. április 25. 17:34, Kedd
Német jogi szakemberek és felhasználók szerint abszolút megvalósítható lenne a korábban több országban is szóba került, fájlcserélő rendszerekre kiszabandó havi átalánydíj bevezetése.

Egy ilyen díj teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi szerzői és szomszédos jogi törvényekkel - állítják német magánemberek és jogászok. A privatkopie.net nevű oldal és az Informatikusok Fóruma a Békéért és a Társadalmi Felelősségért (FIfF) nevű civil szervezet tagjai közösen akarnak harcba szállni a fájlcserélési átalánydíj bevezetésének elfogadásáért Németországban. A kampány szervezői már nyilvánosságra is hozták a Brigitte Zypries német igazságügyi miniszterhez és a német Bundestag képviselőihez írt nyílt levelüket, amit a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából írtak.

A privatkopie.net létrehozói szerint a fájlcserélő rendszereket éppoly kevésbé lehet betiltani, mint a magáncélú másolatok elkészítését, ezért kompromisszumra van szükség ebben a kérdésben. A szakemberek rámutattak: egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tiltás nem jó megoldás, hiszen folyamatosan nő azoknak a száma, akik használják a P2P-hálózatokat. A német felhasználók a francia példával érvelnek, ahol korábban magánemberek, zenészek, kiadók fogtak össze az átalánydíj bevezetéséért és ahol az elképzelést támogatók száma napról napra nő.

A javaslatok szerint nagyon egyszerű megoldásról van szó. Az internetszolgáltatók felajánlanák a vá­lasz­tás lehetőségét az előfizetőknek: aki sze­ret­ne védett tartalmakat letölteni a világhálóról, az fi­zet egy né­hány eurós dí­jat, aki nem, az pe­­dig nem fi­zet­ne. A befizetett díjak a szerzői jog­vé­dő szer­vezetekhez kerül­nek, akik el­oszt­ják azt a ze­né­szek, filmesek, játék­fej­lesz­tők között olyan arány­ban, amilyen gyak­ran az adott művet letöltötték.

A német szervezők arra az anyagra hivatkoznak, amit még korábban a francia kampányolók kérésére André Lucas professzor, a Nantesi Egyetem munkatársa készített el. A szakember azt a kérdést vizsgálta meg, hogy összeegyeztethető-e a nemzetközi szerzői joggal az átalánydíj bevezetése? A válasz igen, semmi sem tiltja egy ilyen díj alkalmazását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások